Tálibok holttestét égették el amerikai katonák

Amerikai katonák Afganisztánban elégették két megölt tálib fegyveres holttestét, hogy megalázzák és kigúnyolják az ellenséget. Erről filmriportot közölt csütörtökön az egyik ausztrál tévéadó.

A múlt hónapban történt esetről az amerikaiak azt mondták, hogy egészségügyi okból kellett elhamvasztaniuk a tetemeket, mert azok már több mint 24 órája egy falu határában hevertek, és senki nem ment értük, hogy eltemesse őket.

A holttestek elégetése ellentétes a hadi cselekményeket szabályozó Genfi Konvencióval, amely kimondja, hogy az elesett ellenséges katonákat is lehetőleg a vallási előírásaik betartásával kell eltemetni. Az iszlám szerint pedig a holttest elégetése sértés, hiszen a muzulmánok eltemetik halottaikat, mégpedig a halál beállta után 24 órán belül.

A filmes beszámolóból az derül ki, hogy egy összecsapás után a helyszínen maradt tálib fegyveresek holttesteit elégették. A képeken a háttérben jól kivehetők amerikai katonák. A beszámoló szerint ráadásul az amerikaiak az esetet gúnyolódásra is felhasználták, amikor a helybélieknek szánt rádióadásban “orvul támadó, majd megfutamodó gyáva kutyáknak” nevezték a fegyvereseket, akiknek holtteste “nem is érdemelt különb elbánást”.

Mindez súlyos sértést jelent az afgán muszlimok szemében. Az országban ez év elején már több halottat is követelő, súlyos zavargások voltak, amikor az amerikai hadsereget azzal vádolták meg, hogy katonái többször is meggyalázták az iszlám szent könyvét, a Koránt.További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek