Tálibok: A NATO kivonulás a "bukás jele"

A NATO lisszaboni csúcstalálkozóján született döntés a harcoló csapatok afganisztáni kivonásáról, azt jelzi, hogy Washington megbukott – írták vasárnap elektronikus levélben szétküldött közleményükben a tálibok. A radikális iszlamista csoport szerint az amerikai kormányzat képtelen támogatást szerezni partnereitől ahhoz, hogy hosszabb távon folytassák a hadműveleteket.

A kivonulás “jó hír az afgánoknak, és a világ szabadságszerető polgárainak, és az amerikai kormányzat bukásának a jele” – áll a francia hírügynökséghez is eljuttatott, “Az Iszlám Emirátus válasza a lisszaboni csúcstalálkozóra” című közleményben. “Az elmúlt kilenc évben, a megszállók képtelenek voltak kormányzatot kialakítani Kabulban, és most már nem is fognak” – írják a radikálisok, akiket 2001-ben távolítottak el a hatalomból az Afganisztánt megszálló erők.

A NATO tagországok vezetői hétvégi csúcstalálkozójukon döntöttek arról, hogy 2014-ig fokozatosan kivonják a harcoló egységeket Afganisztánból, a biztonsági ellenőrzést pedig átadják az afgán erőknek. Jelenleg 48 ország 150 ezer katonája tartózkodik az ázsiai országban. A katonai szövetség főtitkára szombaton hosszú távú együttműködési megállapodást is kötött Hamid Karzai afgán elnökkel, amelynek részeként a NATO 2014 után is folytatja az afgánok kiképzését, és más eszközökkel is támogatja az országot. Anders Fogh Rasmussen leszögezte: addig maradnak, ameddig szükséges. “Ha Afganisztán ellenségei azt gondolják, hogy csak ki kell várniuk, amíg kivonulunk, akkor csalódni fognak” – tette hozzá a főtitkár.