Talán soha nem heveri ki a "pornóügyet" a volt brit miniszter

Talán soha nem fogja kiheverni a múlt hónapban lemondott brit belügyminiszter a pornófilmes vádakat. Erről maga Jacqui Smith beszélt a The Guardian című lapban szombaton megjelent interjúban, amelyben azt is elmondta, hogy nem csak ő, hanem a pornófilmekért felelős férje is rosszul érzi magát a történtek miatt.

A volt miniszter “pornóügye” még márciusban került a nyilvánosság elé. Kiderült ugyanis, hogy Smith tavaly nyáron elszámolta internet és kábeltévé előfizetéseit, amelyek tartalmazták két pornófilm letöltését is. Smith rögtön bocsánatot kért az eset miatt, és hangsúlyozta, hogy a filmeket férje töltötte le és nézte meg, az ő tudta nélkül.

A botrány azonban nem csendesedett, ráadásul az is fokozta, hogy egyre több brit parlamenti képviselőnek kérdőjelezték meg költségtérítési igényeit. Jacqui Smith végül június elején lemondani kényszerült miniszteri posztjáról.

“Hibáztam, amikor térítést kértem a filmekért. Ugyanolyan rosszul tettem, hogy visszaigényeltem a Surf’s Up, vagy az Ocean Thirteen árát, mint hogy költségtérítést kértem a pornófilmekre” – fogalmazott a mostani lapinterjúban a politikusnő.

Smith arról is beszélt, hogy tudott férje pornófilm-nézési szokásairól, ám ő maga nem vett részt az effajta házimozizásban. “Hogy őszinte legyek, vitatkoztam is vele emiatt” – mondta a volt miniszter, hozzátéve, hogy feminista múltja miatt is ellenezte a pornót. Kiemelte azonban, hogy nem túl sokszor került a tévéjük képernyőjére efféle film.

Mint mondta, a botrány kipattanásakor nem is maga a pornófilm bosszantotta, hanem sokkal inkább az a tény, hogy nem nézték át alaposan a költségtérítési igénnyel kapcsolatban beadott papírokat. A politikusnő hozzátette: a történtek miatt férje, Richard Timney roppant kínosan érzi magát, és bár megpróbálja támogatni feleségét, ő maga is nehéz időket él át.