Talán kutya jó hely lesz

A kukoricás mögött! – figyelmeztetett Kulcsár Sándorné, amikor jeleztem, hogy felkeresnénk a tanyát, amit kutyamenhelynek vett társaságuk.

Az „Együtt az állatokért” Állatvédő Egyesület elnöke elmondta, hogy hitelből sikerült megvásárolniuk a keresett telepet. Biztosítékként saját otthonaikra jegyeztettek jelzálogot az egyesület tagjai. Tíz kennelt építettek eleddig – az uniós előírásoknak megfelelően –, csakhogy elfogyott a pénz.

Holott eleddig is szinte felajánlásokból épült a menhely. Ki anyagot, ki munkát ajánlott, az egyesület kasszáját jóformán „csak” a cement terhelte. Az elkészült kutya-vityillók azonban használhatatlanok, mert egyenlőre nincs meg a szennyvíz elvezetés, és az előírt emésztő. – Ráadásul kevés ez a tíz kennel – tette hozzá Kulcsár Sándorné.

Hideg, kutyák

De hiába is szolgálná a kóbor, gazda nélküli, megunt kutyák érdekeit mindez, ha előírás szerint kell még melegítő-konyha mosogatóval és szociális részleg. Ez utóbbiban öltözőnek, mosdónak, wc-nek kell csempézett helyiségeket biztosítani. Ahhoz, hogy a telephely készen, az uniós előírásoknak megfelelően várja lakóit, mindössze három dolog kell: pénz, pénz, pénz.

Kulcsár Sándornétól megtudtuk, hogy védenceiket addig is, míg elkészül telephelyük, tagjaiknál helyezték el. Élelmezésükhöz, gyógyszereikhez az önkormányzat civil alapjától kaptak segítséget. A kutyák gyógykezeléséhez két debreceni állatorvos – az egyesület elnöke kérte név szerinti említésüket: Könczey Zoltán és Balázs László – munkájával járul hozzá. Ősszel egyébként sok a vemhes, kidobott kutya, találtak az állatvédők olyat is, amelyiket zsákba kötöttek. – Ahogy egyre hidegebb az idő, úgy kerül egyre több kutya utcára – tette hozzá Kulcsár Sándorné.