Helyi közélet

2010.06.05. 22:12

Felsőzsolca bajban van!

<p>Felsőzsolca, Miskolc - Felsőzsolcát teljesen körülfogta a víz szombaton kora délutánra - tájékoztattak kollégáink a helyszínről, akik szintén ott ragadtak a város közepén.</p>


Átszervezések Felsőzsolcán

eszak | 2010.06.05 22:07
Felsőzsolca - A kora esti órákban Felsőzsolcán felállt egy új munkacsoport, melyben, az ott kialakult jelenlegi kaotikus állapotokat szervezettebbé tettük – nyilatkozta lapunknak Csöbör Katalin, a terület fideszes országgyűlési képviselője.

Házak dőltek össze Felsőzsolcán

fuggetlen | 2010.06.05 16:31
Legalább egy tucat ház dőlt össze Felsőzsolcán, ahol a Sajó áradása miatt az utcákban néhol derékig ér a víz. Az áradat szombatra virradó éjszaka váratlanul érte a helyieket. A városban több mint száz embernek kellett elhagyni az otthonát. Hasonló a helyzet Gesztelyben, Arnóton, Belegrádon is.

14:25 | Megnyitották Felsőzsolcán a homokzsákokból épített gátat, így a város belsejében ragadt autókat kiengedték - tájékoztatott kollégánk, aki szintén el tudott indulni. A vízszint azonban továbbra is emelkedik és már azokon az urtcákon is áramlik a víz, amelyek korábban védve voltak. A városban már mindenki dolgozik, szervezettségnek azonban sajnos alig látszik nyoma.


14:05 | Felsőzsolcát teljesen körülfogta a víz - tájékoztattak kollégáink a helyszínről, akik szintén ott ragadtak a város közepén. Rámpás autómentő kocsi emeli ki az autókat, azonban kérdéses, hogy az autósok mikor tudnak kijutni a városból.


11:55 | A katasztrófavédelem mentést irányítójától úgy tudjuk, eddig 600 embert mentettek ki az elöntött utcákban Felsőzsolcán, ahol már több vályogház össze is roggyott. A város több pontján homokzsákokkal próbálják visszatartani és elterelni a vizet, ami a város 37-es főút felőli oldalán méteresnél is nagyobb magasságot ért el már. Az autópálya felőli körforgalomnál betörő vizet megpróbálják a házaktól távolabb terelni.


10:15 | Csöbör Katalin és Zsiga Marcell, a Fidesz országgyűlési képviselői a felsőzsolcai körforgalomnál tartott sajtótájékoztatón arra akartak felhívni a figyelmet, hogy nem csak az észak-borsodi térség van bajban az árvíz miatt, hanem a Hernád völgyében élőknek is segítségre van szükségük. Csöbör Katalin elmondta, hogy családokat, gyerekeket kellett kitelepíteni, onnan, ahol már a belvárosban áll a víz, házak omlottak össze és még nem lehet tudni mikor érnek véget a csapások, mert a Hernádon újabb árhullám levonulását prognosztizálták, ami a jelenlegi szintnél is 40-50 centiméterrel magasabb lehet. A területen folyamatosan zajlik a védekezés.

Csöbör Katalin még elmondta, hogy gyerekkorából emlékszik rá, hogy ahol a felsőzsolcai körforgalom található, folyamatosan állt a víz, ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy például az útépÍtési engedélyek kiadásánál fokozattabb figyelemmel járjanak el a hatóságok.

Zsiga Marcell emlékeztetett rá, hogy a héten tartott egy sajtótájékoztatót Sebestyén László képviselő társával, ahol a védekezésben tapasztalt  fejetlenséget emelték az első számú problémaként. Elhangzott még, hogy a kormány közmunkaprogrammal kíván munkaeerőt biztosítani a védekezési és újjáépítései munkálatokhoz és hogy Orbán Viktor Pintér Sándort bízta meg a katasztrófahelyzet kezelésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában