Találkozó a határ mentén

Találkozó a határ mentén
Bihar megye – Harmadik éve már, hogy két határ menti település, Érsemjén és Bagamér elhatározták, évente határ menti randevút tartanak az országhatár 75-ös kilométerkövénél. Így volt ez az idén is.

A szombati hivatalos megnyitó után az érsemjéni majorette-csoport menetelése mellett a hivatalosságok egy szimbolikus utat tettek meg a határ két oldalán, majd visszatértek a szabadtéri színpadhoz, ahol Balazsi József, Érsemjén polgármestere egy nagy kenyeret ajándékozott Orvos Mihálynak, Bagamér polgármesterének. A „vendég elöljáró” egy kitűnő évjáratú borral kínálta meg vendéglátóját – négy méterre a román oldalon zajlottak az események –, aki helyben felbontotta az üveget, koccintva a két település további együttműködésének fejlesztésére. Az eseményen jelen volt dr. Pete István szenátor is, aki ugyancsak a jó barátság további fejlesztésére emelte poharát.

 

Családi párbajok

 

A  megnyitó után a helybeli Ezüstperje néptáncegyüttes kezdő és serdülő csapata mutatta be tudását – amint tette azt a nap folyamán többször is. Fantasztikus mindaz, amit ezek a gyerekek tesznek és tudnak: úgy ropták a táncot, hogy a legnevezetesebb néptáncosok is megirigyelték volna. A bemutatóban elhangzott, hogy a csapat – amely 54 tagból áll – 2005-ben kezdte el tevékenységét, Sütő Judit és Sütő Szabolcs irányításával, valamint a helybeli önkormányzat hathatós anyagi támogatásával. Őket a körtvélyesi Gyöngyszemek csoport tagjai követték, több mint egyórás műsorukkal ők is kiérdemelték az elismerést. A rendezvényen holtidő nem volt, amíg a szabadtéri színpadon nem voltak események, a sportpályán zajlottak a versenyek, focimeccsek, családi párbajok. Ezenkívül zajlott a nemzetközi főzőverseny, dolgozott a zsűri.

 

Nemzetközi néptáncgála

 

A délutáni órákban nemzetközi néptáncgála kezdődött a szabadtéri színpadon. Csak ha a színpadon táncolva látja az ember ezeket a fantasztikus teljesítményt nyújtó néptánccsoportokat, jövünk rá, győződhetünk meg róla, hogy mennyire gyönyörű a magyar nép folklórja, mennyi minden rejlik benne, amivel csak ilyen eseményeken van alkalmunk találkozni.

Egymás után léptek fel a tánccsoportok. Nekem az Ezüstperjét, a mihályfavi Nyíló Akác, valamint a micskei Görböc együttest volt alkalmam megnézni. Amit ezek a néptánccsoportok bemutattak, ahogy ropták a táncot, ahogy együtt éltek a muzsikával, az fantasztikus volt. Tiszta szívből gratulálhatunk a fellépőknek, de azoknak is, akik ezt a gálát megrendezték.

 

Dérer Ferenc