2019.07.26. 18:05
Nyolcvannyolc nyári recept – Díjaztuk a legjobbakat
A legjobb recepteket beküldők kreativitását és konyhai szakértelmét különböző ajándékokkal jutalmaztuk meg.
Balról: Gallóné Korompai Ágnes, Rozgonyi Renáta, Ráski Lászlóné és Toplenszki Józsefné
Fotó: Bujdos Tibor
Hatvannyolc oldalon olvashatnak nyolcvannyolc receptet azok, akik kézbe veszik legfrissebb receptmagazinunkat. A kiadvány a pályázatunkra beérkezett olvasói recepteket tartalmazza. A recepteket ez alkalommal is három megyéből (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén) válogattuk.
Csütörtökön szerkesztőségünkben tartottuk meg a verseny megyei díjkiosztóját.
Bográcsos kapros csirke
Megyénk győztese Rozgonyi Renáta lett, aki így a fődíjat is hazavitte egy 25 000 forint értékű vásárlási utalvány formájában. Renáta bográcsos kapros csirkéjének a receptje volt az, ami leginkább elnyerte a szerkesztők tetszését.
„Igazából már gyerek koromban is érdekelt a konyha világa. Talán tizennégy éves lehettem, amikor komolyabban elkezdtem főzni. Szeretjük a magyaros ételeket. A gomba az egyik nagy favorit. Törekszem a változatosságra, így nemcsak gáztűzhelyen, hanem bográcsban, grillen és tárcsán is gyakran készítek ételeket. Legtöbbször időjárásfüggő” – árulta el nekünk a győztes receptet beküldő hölgy, aki legtöbbször nem szakácskönyv alapján készíti az ételeket, hanem a kreativitására hagyatkozik, és szeret újdonságokkal kísérletezni.
Gallóné Korompai Ágnes a szezonális ételek híve: „általában abból főzök, amit a piacon meg lehet kapni, így nyáron is az idényhez illő alapanyagokat részesítem előnyben. Gyakran szoktam új receptekkel kísérletezni. Van otthon egy szakácskönyvgyűjteményem, ami több mint háromszáz kötetből áll.”
A reformkonyha híve
Volt olyan díjazott, aki már tizenötödik alkalommal érkezett a díjátadóra.
„Nagyon szeretek sütni-főzni, imádom a hat unokámat kényeztetni. Nagy híve vagyok a reformkonyhának. Olyan ételeket próbálok készíteni, amikből mindenki tud fogyasztani, legyen akár tej- vagy lisztérzékeny, netalán cukorbeteg. Nagy gondot fordítok a tálalásra és a díszítésre, hiszen az már önmagában lehet étvágygerjesztő” –osztotta meg titkát a Karcsán élő Toplenszki Józsefné.
A szezonális zöldségek és gyümölcsök használata terén nagy volt az egyetértés.
„Én is szeretem az ételeket friss, az évszaknak megfelelő alapanyagokból készíteni. A receptmagazinba olyan hagyományos ételeket küldtem be, amik valamilyen módon egy-egy szerettemhez fűződnek” – mondta Ráski Lászlóné.
Az Ózdon élő Knyaskóné Kovács Ilona, akinek beküldött receptjét szintén kiemelték a szerkesztők, sajnos nem tudott eljönni a díjátadóra.