Átalakul az agrárkár-enyhítési rendszer

Jövőre minden piacra termelő gazdaság számára kötelező lesz belépni a kárenyhítési rendszerbe – közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón. A hozzájárulás mértéke ugyan csökken, de köztartozásnak minősül, így adó módjára behajtják majd azon, aki nem fizeti.

A kárenyhítési rendszert két éve indították azért, hogy aszály, fagy- és belvízkár esetén támogatásban részesüljenek az érintettek. A tapasztalatok szerint azonban csak a gazdálkodók 6-8 százaléka élt a lehetőséggel, ezért a kormány jelentős átalakításokról döntött a törvényben, amelyek 2009 január elsején lépnek hatályba.

A kárenyhítési hozzájárulás mértéke szántóföldek esetén 1000-ről 800 forintra, ültetvények esetén 3 ezerről 2 ezerre csökken hektáronként – de az őstermelőkön kívül valamennyi részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság, szövetkezet és egyéni vállalkozó számára kötelező lesz. Ezzel a kormány számításai szerint évente csaknem 2,5 milliárd forintos kockázati alap jön létre, amelynek köszönhetően nagyobb biztonságban érezhetik magukat a termelők – mondta Gőgös Zoltán.

A kárenyhítési rendszerhez csatlakozó termelők befizetéseit – az eddigiekhez hasonlóan – az állam évenként legalább ugyanazzal az összeggel egészíti ki. Kárenyhítési igényt akkor lehet benyújtani, ha az érintett földterület egészére számított hozamérték csökkenés több mint 30 százalékos. A támogatás mértékét az igény jogossága és a rendelkezésre álló források határozzák meg, de maximum 80 százalék lehet.