Átalakul a soproni tömegközlekedés

Több mint 350 millió forintból alakul át Sopron tömegközlekedése. Buszöblöket újítanak fel, új buszvárókat alakítanak ki a városban, utasszámlálókat helyeznek el a járműveken és elektronikus utastájékoztató rendszer is kiépül. A vakok és gyengénlátók pedig hangbemondással kapnak majd tájékoztatást.

Az új berendezésekkel felszerelt autóbuszok egyik előnye, hogy a járművek gyorsabb közlekedése érdekében zöld utat is kérhetnek a forgalomirányító lámpáktól, csökkentve a menetidőt. Újdonság, hogy a buszokon csaknem száz százalékos pontossággal működő infrakapus utasszámlálókat helyeznek el. Mindemellett az utasok kényelmét biztosítja a 10 megállóhelyen elhelyezett bérlet- és jegy automata is, melyek alkalmassá tehetők kulturális és szórakoztató rendezvényhez kapcsolódó jegyértékesítésre is. Emellett 10 megállóban a várakozó utasok számára dinamikus utastájékoztató rendszer épül ki. A közlekedők az elektronikus táblák segítségével, pontos információt kapnak a buszok aktuális helyzetéről és az érkezési időről. A vakok és gyengénlátók pedig hangbemondással kapnak tájékoztatást.

A több mint 350 millió forintos beruházást uniós támogatással valósítja meg Sopron és a Kisalföld Volán Zrt.

A projekt egyik célja, a soproni tömegközlekedés fejlesztése, korszerűsítése, és ezáltal az autók számának csökkentése a városban – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Fodor Tamás polgármester.

A beruházás 2011 tavaszára fejeződik be.