Átalakítja kormányát a román miniszterelnök

Jelentősen átalakítja kormányát Calin Popescu-Tariceanu (kölin popeszku töricsánu) román miniszterelnök, aki ebben az egy megoldásban látja a kiutat a bukaresti belpolitikai válságból. Vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján Tariceanu bejelentette: az új kormány kizárólag az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőire épül, és nem kapnak helyet benne a Demokrata Párt (PD) tagjai.

A román kormánykoalíciónak eddig tagja volt a Demokrata Párt is, de az elmúlt hetekben állandó konfliktus jellemezte a liberálisok és a demokraták viszonyát. A két párt 2004-ben nyerte meg a választásokat, de kapcsolatuk már 2005-ben megromlott. Akkor ugyanis Tariceanu ellenszegült a Traian Basescu államfő támogatta demokraták akaratával, és korábban bejelentett lemondását visszavonva meghiúsította az előrehozott választásokat.

Tariceanu hétfőn terjeszti a parlament elé kormányának új névsorát, amelyben az RMDSZ várhatóan megőrzi a Markó Béla által betöltött kormányfő-helyettesi tisztséget, és megkapja az újonnan alakuló régiófejlesztési tárcát. Sajtóhírek szerint a román kormányfő Frunda György szenátort kérte fel az igazságügy tárca irányítására, a magyar politikus azonban még nem döntötte el, hogy vállalja-e a posztot.