Átalakítaná a kopogtatócédulás rendszert az LMP

Az ajánlócédulás rendszer teljes átalakítását javasolja a Lehet Más a Politika (LMP). A párt úgynevezett morális kauciót vezetne be, amelynek lényege, hogy 750 kopogtató szelvény összegyûjtése helyett a jelöltekrõl vagyonbevallásuk, önéletrajuk, illetve programjuk nyilvánosságra hozatala után lehetne dönteni. A dokumentumokat a helyi választási bizottsághoz juttatnák el az indulók, akirõl pedig kiderül, hogy elhallgatott vagy nem a valóságnak megfelelõen rögzített valamit, azt kizárnák a választási eljárásból.

Az ajánlószelvényeken alapuló rendszer 1989 óta mûködik, de az LMP szerint azóta meglehetõsen elavult, sõt sérti a demokratikus normákat, ezért sürgõsen változtatni kell rajta. Ez a szisztéma indokolatlanul nagy elvárásokat támaszt például az induló pártokkal szemben, és a választók adataival kapcsolatban is visszaélésekre ad lehetõséget – mondta Karácsony Gergely, az LMP kampányfõnöke szombati sajtótájékoztatóján.

A párt szerint a problémákra az úgynevezett morális kaució jelenthet megoldást, amely mellett nem lenne szükség az ajánlószelvényekre, legfeljebb támogató aláírások összegyûjtésére. Elképzeléseik szerint az indulóknak mindenekelõtt el kellene juttatniuk vagyonbevallásukat a helyi választási bizottsághoz, amely a megfelelõ fórumon nyilvánosságra hozná azt. A választóknak így alkalmuk lenne betekintést nyerni abba, hogy milyen üzleti kapcsolatai vannak például a jelöltnek – mondta Karácsony Gergely. A második lépés az önéletrajz, illetve a program közzététele lenne, amelynek köszönhetõen a szavazók képet alkothatnak a jelölt céljairól – tette hozzá. Az egyéni képviselõknek emellett 100 támogató aláírást kellene összegyûjteniük, amelyet szintén a helyi választási bizottság hitelesítene. Ezt is elengednék azonban azoknak az egyéni képviselõ-jelölteknek, akik a választott körzetben legalább egy éve bejelentett lakosok.

Újságírói kérdésre az LMP kampányfõnöke elmondta, várhatóan március közepére a legtöbb választókerületben sikerül összegyûjteniük a kellõ számú kopogtatócédulát; jelenleg körülbelül 30-40 helyen van elegendõ a párt jelöltjének nyilvántartásba vételéhez.