Takarékosabb államot és költségvetési plafont sürget az SZDSZ

Már ebben az évben 3,5 százalék alá kellene csökkenteni az államháztartási hiányt – mondta a csütörtöki frakció és ügyvivői ülés után az SZDSZ frakcióvezetője. Kóka János szerint még az adótörvények zárószavazása előtt dönteni kell a költségvetési plafonról. A liberálisok 400 milliárd forintos versenyképesség javító csomagot nyújtanak be az adótörvényekhez.

Az SZDSZ szerint szükség lenne egy adóreform alapra, ahol az állam többletbevételei jelennének meg, és ezeket a forrásokat csak hiánycsökkentésre lehetne fordítani – mondta Kóka János. A párt frakcióvezetője szerint az MSZP-nek stabil többséget kell biztosítania a költségvetés mögé. A politikus szerint a mostani pénzpiaci válságban szükség van a politikai pártok összefogására.

Az SZDSZ az adótörvényekhez több módosító javaslatot is benyújt a péntek déli határidő előtt. Így véleményük szerint több mint 400 milliárd forinttal javítható a versenyképesség. A javaslatok között szerepel, hogy a jelenlegi 1,7 millióról – a kormány 2 milliós elképzelésével szemben – 3 millió forintra növekedne az SZJA legalsó sávjának felső határa. Továbbra is levonható lenne a társasági adóalapból a helyi iparűzési adó és megszűnne a 4 százalékos szolidaritási adó. A liberálisok támogatják a 4 százalékos járulékcsökkentési elképzelést, ám ezt kiterjesztenék valamennyi jövedelemszintre. Az SZDSZ átalakítaná a személyi jövedelemadóból felajánlható 1+1 százalék rendszerét. Így a jövőben már 3 százalékot lehetne adni, ám arról az adózó dönthetne, hogy a teljes összeget civileknek, vagy az egyházaknak akarja-e adni.

Az SZDSZ elnöke hasonló összefogást vár a pártoktól, mint amilyet az Egyesült Államokban lehetett tapasztalni. Fodor Gábor szerint a költségvetési plafon megszavazásával hamar vissza lehetne szerezni a nemzetközi befektetők bizalmát. A politikus a bevételi többlet egyharmadát a hiány további csökkentésére, míg a fennmaradó részt versenyképesség-javító intézkedésekre, így például adócsökkentésre fordítaná.

A költségvetési hiány lefaragására az SZDSZ-nek több elképzelése is van. Kóka János a Független Hírügynökség kérdésére ezek közül kiemelte a családi pótlék jövedelemfüggővé tételét, a minisztériumi háttérintézmények költségeinek csökkentését, a támogatott lakáshitel-kamatok megszüntetését és a munkapiaci alap működésének felülvizsgálatát.Sporthírek