Tájmúzeumok, helytörténeti gyűjtemények besorolása

Dám László
Dám László
Nyíregyháza – Több, mint egy évtizede van múzeumi törvény, de végrehajtási utasítás még ma sincs. Emiatt aztán a fogalmak egy része tisztázatlan maradt. Előzmény. Korábbi cikkünk e témakörben letölthető [.pdf – 66KB]

A múzeumi törvényt még 1996-ban elfogadta a parlament, végrehajtási utasítás azonban azóta sem jelent meg. Ezzel az átlagember számára meghökkentő információval szolgált dr. Dám László, a Jósa András Múzeum igazgatója. Emiatt aztán a fogalmak egy része tisztázatlan maradt: például, hogy melyik múzeum milyen kategóriába sorolható, milyen követelményeknek kell megfelelnie az adott kategórián belül.
Új besorolás
– A szaktárca az önkormányzatok kérésére elindította a megyei múzeumi szervezetek felülvizsgálatát – tette hozzá Dám László. – Mi tagadás, a politikai szándék más megyékben erőteljesen érvényesült. Nálunk a politika eddig nem szólt bele, de szükségesnek látták elvégezni az új besorolást, aminek, persze, anyagi háttere is van.

Már 2004-ben szóba került, hogy a kisebb intézmények fenntartásában ne csak a megyei, hanem az adott települési önkormányzatok is működjenek közre, mert a megye önállóan nem képes ezt a feladatot ellátni. Hisz tekintélyes a működési hiány, hogy csak egy adatot mondjak: 1996-ban a dologi kiadásokra fordítható összeg csak 3 millió forinttal volt kevesebb, mint 2007-ben.
– Az új megyei közgyűlés elnöke kérte a minisztériumot, a besorolást illetően foglaljon állást, melyet a műtárgyak és az önálló szakágak száma szempontrendszer alapján javasolt a megyei múzeumi igazgatóság.

Eszerint a jelentős közgyűjteményeket a tájmúzeum kategóriába sorolja – például a nyírbátorit, a vásárosnaményit és a mátészalkait –, a többit pedig a városi helytörténeti gyűjteménybe javasolták.

Ilyen például – többek között – a kisvárdai, vajai, tiszavasvári múzeum. Ezt a besorolási javaslatot mind a minisztérium, mind a megyei önkormányzat a tárgyalások során elfogadta. Megállapodás született a Kállay-gyűjteményről is, mely szerint új, önálló intézményként még az idén megnyílik.
Múzeumfalu
– A Sóstói Múzeumfalu az érvényben lévő működési engedélye szerint jelenleg is „a Szabolcs-Szatmár Megyei Múzeumok Igazgatósága Néprajzi Osztálya” – mondta végezetül Dám László. – Így nem rendelkezik saját gyűjteménnyel, ezért a továbbiakban csak a Jósa András Megyei Múzeum filiája, kiállítóhelyeként működtethető. Ilyen módon jelenlegi működése is tovább biztosítható, csak más szervezeti keretek között.

A Múzeumfalut tehát senki nem akarja tönkre tenni, megszüntetni; ellenkezőleg: a működés zavartalan biztosítása mellett fontosnak tartjuk fejlesztését.

– Györke László –