Tájgazdálkodás, mangalicatenyésztés

Annak idején a foglalkoztatási gondok megoldására hozta létre az önkormányzat azt a közhasznú társaságot, mely mezőgazdasági termeléssel, illetve szolgáltatással foglalkozik. Cikkek a foglalkoztatásról, az agrár-környezetgazdálkodásról [.doc – 40KB]

Tiszadobon ugyanis jelentős a munkanélküliség, mely elsősorban a halmozottan hátrányos helyzetű roma lakosságot érinti.

Önálló közhasznú társaságként működünk – tudtuk meg Csanádi Csaba ügyvezetőtől –, ami azt jelenti, hogy az induló tőkét, a gépeket, eszközöket biztosította az önkormányzat, a működéshez szükséges feltételeket pályázatokon elnyert támogatással és saját erőnkből igyekszünk megteremteni.

Ökogazdálkodás

2003 óta került előtérbe a ökogazdálkodás, aminek eredményeként igen jelentős területen – a száz hektáros bérelt föld felén – már a biotermelés folyik. Elsősorban zöldségféléket, csemegekukoricát, brokkolit, valamint napraforgót, búzát, takarmánykukoricát termesztenek, de folytatnak rét- és legelőgazdálkodást is, s nemrég mangalicatenyésztésbe kezdtek húsz kocával és egy kannal.

A közhasznú társaságnak 16 állandó dolgozója van, alkalmi munkásokkal együtt 36-an is tevékenykednek főidényben. Legutóbb uniós pályázaton húsz roma tartós munkanélküli képzésére és foglalkoztatására nyertek támogatást, mely két évre biztosít számukra kenyérkereseti lehetőséget.

Jelentkezni lehet

A munkanélküliség enyhítését szolgálja, hogy a polgármesteri hivatalban érdeklődhetnek, jelentkezhetnek azok, akik a nyíregyházi Flextronics, illetve a tiszaújvárosi Jabil gyárban szeretnének dolgozni. Ez utóbbiba olyanokat is felvesznek, akiknek csak általános iskolai végzettségük van.

– Györke László –