Tájfun miatt csúszik az amerikai-koreai hadgyakorlat

Elhalasztották a közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatot a Malou tájfun miatt – jelentették szombaton amerikai katonai források. A trópusi vihar várhatóan a jövő hét elején éri el a Koreai-félszigetet.

Az ötnapos hadgyakorlat eredetileg vasárnap kezdődött volna 1700 katona részvételével. Sorrendben ez lenne a második ilyen teszt a Csenoan dél-korai hadihajó pusztulása óta, és a célja, hogy a “az elrettentés világos üzenetét küldje Észak-Koreának”, valamint a tengeralattjárók elleni hadviselést gyakorolja a két ország hadereje. A jelenleg Japán déli részénél tomboló Malou tájfun miatt azonban úgy döntöttek, hogy későbbre tolják a hadgyakorlatot, de új időpontot egyelőre nem hoztak nyilvánosságra. A trópusi vihar a jövő hét elején éri el a térséget.

A tengeralattjárók elleni gyakorlatot Phenjan háborús előkészületnek nevezte. Szöul és Washington azzal vádolja Észak-Koreát, hogy annak torpedója süllyesztette el a Csenoant, és okozta 46 tengerész halálát még márciusban. A KNDK azóta is tagadja, hogy köze lenne a déli hadihajó megsemmisüléséhez.
hirdetés


hirdet�s