Tájékoztatás ásott, illetve kismélységű fúrt kutak vizének minőségéről

Akt.:
Miskolc – Számos vízminta érkezik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály laboratóriumába ásott, illetve kismélységű fúrt kutakból. Fontosnak tartjuk a lakosság tájékoztatását arról, hogy a laboratóriumunk által elvégzett vizsgálat eredménye a vizsgált kút vizének a mintavétel idején meglévő vízminőségi állapotát tükrözi.

Mivel nem ismert, hogy az adott kút milyen vízrétegből ered, védett-e a szennyeződésekkel szemben, a víz minősége – különösen a bakteriológiai paraméterek vonatkozásában – nem állandó és a környezeti tényezők függvényében jelentős mértékben változhat. A felhasználás tekintetében ezt figyelembe kell venni.

A víz akkor felel meg az ivóvíz minőségi követelményeknek, ha nem tartalmaz olyan mennyiségben vagy koncentrációban mikroorganizmust, parazitát, kémiai illetve fizikai anyagot, amely az emberi egészségre veszélyt jelenthet. Ha az emberi fogyasztásra szánt ivóvíz bármely vízminőségi jellemzője (paramétere) a laboratóriumi vizsgálat során a kifogásolt (+), illetve nem elfogadható (*) minősítést kapja, akkor az azt jelenti, hogy az ivóvíz emberi egészséget veszélyeztető anyagot vagy szervezetet tartalmaz.

Bakteriológiai kifogásoltság esetén a kút fertőtlenítését javasoljuk elvégezni, – melyhez útmutatást adunk a vizsgálati eredménnyel-, de ez sem nyújt hosszú távú biztonságot a fogyaszthatóság vonatkozásában.

Vizsgálati eredményeink szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a bevizsgált ásott és kismélységű fúrt kutak vize többségében emberi fogyasztásra alkalmatlan, kémiai (nitrát – nitrit) szennyeződése, vagy bakteriológiai (magas csíraszám) fertőzöttsége miatt.

Tekintve, hogy megyénkben a közüzemi vízellátás közel 100%-os, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya nem javasolja a magán kutak vizének ivóvíz célú felhasználását. Mivel a településeken rendelkezésre áll a rendszeresen ellenőrzött hálózati víz, így mindenképpen annak használatát javasoljuk.

– Póczos Nikolett, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal –
hirdetés


hirdet�s