Táguló horizont

Egy pillanat a tavalyi felvonulásról.
Egy pillanat a tavalyi felvonulásról. - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A minap azt írtam, félő, a virágkarnevál különböző okokból messze nem lehet olyan népszerű a mai fiatalok között, mint amennyire hozzánőtt Debrecenhez az elmúlt fél évszázad alatt. Ratalics László jegyzete.

Örömmel konstatálom viszont, hogy az ötletek, amelyek éppen a megújulás irányába hatnak, mint a Fények Éjszakái, működnek és látványosak: már a csütörtöki főtéri lézershow is brutál tömegeket vonzhat. Pontosan ezek a profi, bátor húzások kellenek ahhoz, hogy a karneválra ne retró tablóként gondoljunk, úgyhogy hajrá! A karneváli sajtótájékoztatón, mint láthatják, Nagyvárad képviselői különleges státuszt kaptak. Beszédes helyzet.

Nem tudom, hogy a virtuális zajban, amiben élünk, mennyire érzékelik: Debrecen súlya és szerepe van változóban, tágul a horizont. A rezsim, amit lehet szeretni, nem szeretni, kinyilvánítottan növelné a város befolyását: a Tiszántúl fővárosává tenné, Kárpátaljáig, a Partiumig, sőt Székelyföldig ható oktatási, kulturális, gazdasági centrummá, s ebben az önkormányzat és az egyetem tehetségére apellálva, minden telhető forrást biztosít, lásd akár a napi hírt Debrecen és térségének kiemelt turisztikai régióvá válásáról.

– Ratalics László –