Tagadja a Hamász, hogy izraeliek beszivárogtak a soraikba

Tagadta vasárnap a Hamász, hogy izraeli ügynökök szivárogtak be a soraiba. A Gázát uraló szélsõséges palesztin szervezet közleménye azután látott napvilágot, hogy hírek terjedtek el arról: palesztinok összejátszottak a Moszad ügynökeivel a Hamász egyik vezetõjének meggyilkolásakor.

“Az a tény, hogy a Moszad ügynökei követték és ölték meg Mahmúd al-Mabhúh-t, nem jelenti azt, hogy izraeliek szivárogtak a mozgalmunkba” – áll a közleményben. A 49 éves férfival, aki az izraeli terrorelhárítás szerint a fegyverek és a lõszerek bejuttatását szervezte a Gázai övezetbe, és õ volt az összekötõ kapocs Irán, a libanoni Hezbollah és a Hamász között, feltevések szerint a Moszad emberei végeztek.

Dubai rendõrfõnöke hétfõn közölte, hogy hat brit, három ír és egy-egy francia, valamint német, hamis útlevéllel érkezõ 11 fõs csoport hajtotta végre a merényletet. A holttestre Dubaiban, egy hotelszobában bukkantak még januárban. A férfi halálát fulladás okozta, majd a Hamász közbenjárására indított nyomozás kiderítette, hogy megfojtották Mahmúd al-Mabhúh-t.

Az arab média szerint Dubai rendõrfõnöke felszólította a Hamászt, hogy végezzen belsõ vizsgálatot, mert valakik a soraiból információkat adtak át az izraelieknek al-Mabhúh mozgásáról, és arról, mikor érkezik meg repülõgéppel Dubaiba. A Hamász vasárnapi közleménye szerint elvégzik a vizsgálatot, és együttmûködnek Dubai rendõrségével.

Az arab média szerint két palesztint letartóztattak Jordániában az üggyel kapcsolatban, és Dubaiba vitték õket. A Hamász riválisa, a Ciszjordániát ellenõrzõ Fatah, illetve a palesztin hatóság azt közölte, hogy egy rangidõs Hamász-tag, Nehru Masszud érintett a gyilkosságban. Masszud ezt tagadja.