Átadták az M3-as újabb szakaszát

Pénteken átadták az M3-as autópálya Görbeházát és Nyíregyházát összekötő legújabb szakaszát, ezzel elkészült az ezredik kilométer gyorsforgalmi út is Magyarországon. Az átadáson Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta, Nyíregyháza ezzel kapott fél órát, időt és biztonságosabb közlekedést. A kormányfő emlékeztetett, hogy 10 éve még csak 450 kilométernyi sztráda és gyorsforgalmi út volt Magyarországon, 2002 után megduplázták ezek hosszát és most az ezredik kilométert lehet ünnepelni. A miniszterelnök hangsúlyozta, az autópálya nem jobb vagy baloldali embereknek, hanem az országnak készül.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter arról beszélt, hogy az ország félidőben van, ugyanis 2000 kilométer autópálya és gyorsforgalmi út kell ahhoz, hogy megközelítsük az európai átlagot. Ez jelentené azt is, hogy akármelyik településről fél óra alatt el lehet érni egy autópályát. A tárcavezető hozzátette: 5 olyan, jelentős befektetővel tárgyal, akik többek között azért akarnak Nyíregyházára települni, mert itt van autópálya.

Veres János pénzügyminiszter azt mondta, a kormány szándéka, hogy az autópálya tovább épüljön a keleti határig. Szeptemberre elkészül a Nagykálló és Vásárosnamény közötti autópálya terve, és a tervek szerint akkor indulhatnának az engedélyeztetési eljárások.

Az M3-as autópálya új, 39 kilométer hosszú szakaszát eredetileg 2006. december 31-én adták volna át, de kisajátítási problémák miatt kitolódott a határidő. Emiatt kitolták az átadás időpontját 2007. szeptember 30-ig, ez előtt egy hónappal sikerült átadni. A beruházás teljes költsége 79 milliárd forint volt.

Az utat délután 4 és 5 óra között adják majd át ténylegesen a forgalomnak.