Átadták az első koszovói útleveleket

Öt hónappal azután, hogy Koszovó egyoldalúan kikiáltotta a Szerbiától való függetlenségét, elkészültek az első koszovói útlevelek, amelyeket az igénylő állampolgárok szerdán vehettek át a hatóságoktól. Az új, kék iraton a frissen alakult állam jelképe látható: egy pajzs, benne hat csillag és az ország szimbolikus határvonalai. A dokumentum háromnyelvű: albán, szerb és angol.

“Történelmi nap ez az ország és az összes koszovói állampolgár számára” – mondta Hashim Thaci miniszterelnök, miután elsőként egy koszovói asszony átvette az úti okmányát Pristinában. A kormányfő kijelentette: “Befejeztük az államépítést. A mai az utolsó lépés az úton. Mától minden koszovói polgár élhet valódi, a Koszovói Köztársasághoz tartozó identitásával.”

A koszovói vezetés idén február 17-én kiáltotta ki az albán többségű állam függetlenségét Szerbiától, amelyet mintegy negyven állam ismert el eddig – közte az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamainak több mint fele. Belgrád ugyanakkor továbbra is Szerbia részeként tekint Koszovóra, csakúgy mint Oroszország és néhány további állam.Sporthírek