Átadták a XXV. Magyar Sajtófotó Pályázat díjait

Pénteken délután adták át a XXV. Magyar Sajtófotó Pályázat díjait a Magyar Nemzeti Múzeumban. A díjátadót követően megnyílt a 2006-os év legjobb sajtófotóit bemutató Álljon meg egy képre című jubileumi kiállítás. A nagyközönség április 25-ig nézheti meg a XXV. Magyar Sajtófotó Kiállítást és az elmúlt negyedszázad legjobb sajtófotóit bemutató “Visszapillantás” című tárlatot.

Soha ennyi kép nem érkezett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyar Fotóriporterek Társasága által meghirdetett sajtófotó pályázatra, mondta el Kiss-Kuntler Árpád, a zsűri elnöke. Az idei seregszemlén 360 fotós több mint 10 ezer felvétellel indult. A nyílt pályázatra a 2006. január 1-e és december 31-e között készült képeket lehetett beküldeni 13 kategóriában. A pályázók 5 egyedi képet, illetve 5 sorozatot adhattak be a meghirdetett kategóriákban.

A zsűri elnöke – a HVG képszerkesztője – a díjkiosztón elmondta, tavaly 7 ezer kép érkezett, idén már több mint 10 ezer fotót bírált el a szakmai grémium. Kiss-Kuntler Árpád hozzátette, a legtöbb felvétel a képriport és társadalom-ábrázolás kategóriában érkezett. A zsűri ebben az évben is a meghirdetett 13 kategóriában ítélt oda díjakat.

A MÚOSZ nagydíjat Móricz Simon, a Népszabadság fotóriportere kapta “A megszűnő vasútvonalak” című sorozatáért. A fotós elnyerte a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat és a társadalom-ábrázolás egyedi kategória első díját is “A választási plakátok” című fotójával.

Simon Márk, a 168 Óra fotóriportere “A sötétben látók” című sorozatával nyerte el az André Kertész Nagydíjat és a Budapest fotográfiai ösztöndíjat. Bertalan Péter a Flashback Photo Agency munkatársa kapta a Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíját.

Hartyányi Norbert szabadúszó nyerte el az emberábrázolás portrésorozat első díját. A képriport kategória győztese Szigetváry Zsolt az MTI külsős fotóriportere, aki “A Magyar Televízió székházának ostroma” című sorozatával végzett az élen.

Az elmúlt év legjobb sajtófotóit április 25-ig nézheti meg a nagyközönség. A jubileumi seregszemle mellett az elmúlt 25 év legjobb sajtófotóit bemutató “Visszapillantás” című tárlatot is megtekinthetik a Magyar Nemzeti Múzeumban.