Átadták a tiszaroffi árvízi tározót

Szükség esetén akár tizenhat centiméterrel is csökkentheti a Tisza vízszintjét árvíz idején a csütörtökön Jász-Nagykun-Szolnok megyében átadott tiszaroffi árapasztó tározó. A csaknem 100 millió köbméter vizet befogadni képes tározóval Szegednél is csökkenhető lesz a folyó vízszintje. A 7,6 milliárdos beruházás teljes egészében hazai költségvetési forrásokból készült el. A tiszaroffi után 2013-ig még három árvízszintcsökkentő tározó épül a Tiszán, a nagykunsági, a hanyi-tiszasűlyi és a Szamos-Kraszna közi.

Az ország egyik legnagyobb beruházásának nevezte a tiszaroffi árvízi tárolót a csütörtöki átadón Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A tározó területe Velencei-tó méretű, csaknem 100 millió köbméter vizet képes befogadni, átlagos vízmélysége 2,5 méter. Az árvíztározó elárasztására számítások szerint 30-40 évente kerülhet sor, olyan árvízek esetén, mint amilyen a 2000-es vagy a 2006-os volt. A tározó teljes feltöltéséhez 10-12 nap szükséges.

Szabó Imre az átadón elmondta: tervezik, hogy az árvízi tározók területén megszüntetik a mezőgazdasági termelési tilalmat, valamint azt, hogy az épülő tározók területén gazdálkodók a jelenleginél magasabb összegű térítési díjat kapnak.

Szabó Imre elmondta: az ország területének egynegyede az árvízi szintek alatt fekszik. Az ott élők árvíz elleni védelméről folyamatosan gondoskodni kell. A Vásárhelyi-terv keretében felépült és épülő árvízi tározók garantálják a folyó mentén élők biztonságát.Sporthírek