Átadták a százezredik Széchenyi Kártyát és az első Széchenyi Kártya 2-t

A jelenlegi helyzetben nem lehet felelősen jelentős adócsökkentésről és reálbérnövelésről beszélni – mondta Demján Sándor a VOSZ elnöke csütörtökön, miután átadták a százezredik Széchenyi Kártyát és az első Széchenyi Kártya 2-t. A tájékoztatón a pénzügyminiszter elmondta: stabil a magyar pénzügyi rendszer, a betétek teljes összegére azért vállal mégis garanciát a kormány, hogy minden betétes biztonságban tudhassa pénzét.

Az elmúlt 6 évben 103 ezer Széchenyi Kártyát igényeltek a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozók, az így kihelyezett, kedvező kamatozású hitelállomány összege megközelíti az 550 milliárd forintot. A felvehető hitel a kezdeti 1 millióról, mostanra 25 millió forintra emelkedett.

A most induló Széchenyi Kártya 2 abban különbözik az első sorozattól, hogy futamideje 1-ről 2 évre nőtt, valamint eltörölték a korábbi negyedéves törlesztési kötelezettséget is. Az új kártyát két hét alatt lehet megszerezni, az ország szinte bármely pontján. Az új kártyához is állami kamat- és garanciadíj-támogatás kapcsolódik.

Az új kártya átadásán Veres János pénzügyminiszter sikertörténetnek nevezte a Széchenyi Kártyát. Mint mondta: a program segítségével nemcsak a forráshiányban szenvedő vállalkozásokat tudták segíteni, hanem a gazdaságot is fehérítette az, hogy pontos elszámolást kell készíteni az igényelt pénzekről.

A pénzügyi világválság begyűrűző hatásairól Demján Sándor a VOSZ elnöke azt mondta, hogy a fogyasztás és a betéti kamatok várható csökkenése miatt a vállalkozóknak fel kell készülniük a profilváltásra. Ebben anyagi segítséget nyújthat az új kártya. A válság hatására várhatóan nem nő tovább a vállalkozások száma, sőt azok kerülnek kedvezőbb helyzetbe, amelyek összeolvadnak, mert így tudják tőkeerejüket fokozni. Demján Sándor szerint most az a legfontosabb, hogy Magyarország megőrizze fizetőképességét, és ne vesszenek el a most meglévő munkahelyek. Hozzátette: minden mást, így a reálbéremelést és az adócsökkentést is ennek kell alárendelni.