Átadták a salgótarjáni buszpályaudvart

Szerdán felavatták, de csak vasárnaptól használhatja az utazóközönség a salgótarjáni autóbuszpályaudvart, ugyanis néhány szakhatósági engedély még nincs az üzemeltető Nógrád Volán Zrt. birtokában.

Bucsok Lajos, a közlekedési társaság vezérigazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: háromszázhatvan millió forintból, zömmel uniós pályázatból építették át a salgótarjáni buszpályaudvart. A Nógrád Volán, Salgótarján önkormányzata, valamint a környező települések kistérségi társulásának beruházását az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács támogatta a 2004-es pályázati alapjából.

A beruházás 2006. májusában indult, s még ősszel be kellett volna azt fejezni, csakhogy nem várt statikai problémák jelentkeztek, így az átépítésből, bővítésből gyakorlatilag újjáépítés lett. A naponta húszezer utast kiszolgáló létesítményből több mint ötven nógrádi településre, a környező megyeszékhelyekre és több nagyobb városba is indulnak járatok, és a pályaudvar csatlakozási pontot jelent a szomszédos vasútállomásról érkezőknek is.

Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos az átadáson hangsúlyozta, a közlekedési infrastruktúra fejlesztését célzó beruházások különösen azokban a térségekben jelentenek létkérdést, ahol magas a munkanélküliség. Az elhelyezkedés és a jövedelemszerzés lehetőségének problémája vidéken ugyanis egyebek közöt abból fakad, hogy a munkahelyek megközelítése sokak számára nem biztosított. Salgótarjánban például eddig egy 30 évvel ezelőtt épített, kicsi, korszerűtlen és rossz forgalomszervezésű létesítményből szervezték a munkahelyekre, iskolákba való eljutást.