Átadták a ,,Baktalórántházáért” díjat

Átadták a ,,Baktalórántházáért” díjat
Baktalórántháza – Méltóságteljesen ünnepeltek a baktalórántháziak. Istentisztelettel kezdődött a március 15-ei események sora délelőtt 10 órakor a II. világháborús emlékműnél.

JuhászImre atya a 159 évvel ezelőtt történteket a bibliával és Jézussal állította párhuzamba. Arról beszélt, a szabadság az Istentől embernek való hatalma. Az egybegyűlteket arra kérte, imádkozzanak azért, hogy a magyarok istene segítsen minket szabad országban élni, ahol igazság uralkodik.

Az egyházi méltóságok áldása, a Himnusz és a Székely himnusz eléneklése után a Vay Ádám Gimnázium Szakközép-, Szakiskola és Kollégium diákjai zenés műsorral idézték meg a márciusi ifjak alakját és tetteit.

Nagy Lajospolgármester beszédében azt is firtatta, valóban elvesznek-e az álmok, amiket sokszor elveszettnek hiszünk. Emlékezett az 1848-as hősökre akik vér nélküli forradalmat vittek véghez.
A Baktalórántházáértdíjat ebben az esztendőben özv. Bardi Sándornénak ítélte a város képviselő-testülete. A nyugalmazott iskolaigazgatónak a polgármester adta át a díszoklevelet, az emlékérmet és a pénzjutalmat. A kitüntetett a mikrofon előtt visszaemlékezett arra, legutóbb 1990. március 15-én szólt az ünneplőkhöz. Ünnepi beszédre kérték, s ő örömmel mondott igent, mert számára március 15-e a legszebb ünnep.

Meglepte, hogy most kitüntetése miatt hívták, ugyanis 23 éve visszavonultan él, az unokák nevelése töltötte ki mindennapjait. 1951-től tanította a baktalórántházi gyerekeket, hitvallása volt a makarenkói mondat ,,… többet követelek tőled, mert szeretlek..”. A köztiszteletben álló pedagógus pályafutása során számos díjat kapott, de a mostani elismeréstől nagyon meghatódott.

– Ez jelenti számomra a legtöbbet. Azért, mert ez az első, amit itt kaptam-szólt elcsukló hangon.

Elmondta, nagyon szeretett tanítani, mert hagyták dolgozni és kiváló nevelők és segítőkész szülők támogatták a munkáját. A nyugdíjas pedagógus azt hangsúlyozta, a városvezetők tiszteletet érdemelnek mert sokat tesznek Baktalórántháza fejlődéséért. De aggódik is értük, mert áldozatokká váltak. S azt szeretné, ha sikerülne úgy igazgatni a dolgokat, hogy a fiatalok ne vágyódjanak el innen. Megbékélést, jókedvet kívánt városa minden lakójának a nap méltó megünnepléséhez.

A megemlékezés zárásaként a talapzaton elhelyezte koszorúit a város önkormányzata, Gyergyócsomafalva önkormányzata, a Közép Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás, a Baktalórántházi Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a megyei önkormányzat baktalórántházi gyermekvédelmi központja, a Baktalórántházáért Választási Szövetség, a Fidesz MPSZ, az MSZP, a Baktalórántházi Sportegyesület, a Történelmi Vitézi Rend, gróf Károlyi Klára Kolping családtól, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, A Zene Mindenkié Egyesület, a Baktalórántházi Fiatalok Szövetsége, a Közép Nyírségi Vidékfejlesztési Egyesület, az Együtt Másként Egyesület.

– Pók Viktória –