Táblabírósági elfogultság okán zárható ki négy törvényszék az egyetemi vesztegetési ügy tárgyalásából

Pécs, 2012. május 22., kedd (MTI) – A Pécsi Ítélőtábla elfogultsága a fő oka annak, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügyet az illetékességi területén működő négy törvényszék egyike sem tárgyalja – mondta a táblabíróság büntető kollégiumának vezetője az MTI-nek kedden.

Makai Lajos az MTI Hírcentrumnak a Régió Rádió Pécs Hajnaltól reggelig című hétfői műsorában is elhangzott értesülésére reagált, miszerint elfogultság miatt a Pécsi, a Kaposvári és a Zalaegerszegi Törvényszék sem vállalná az eljárás lefolytatását.

A kollégiumvezető rámutatott: a Kaposvári, a Zalaegerszegi és a szintén az ítélőtábla illetékességi területén működő Szekszárdi Törvényszéket ezzel kapcsolatban nem keresték meg. Elfogultságot a Pécsi Törvényszék és a Pécsi Ítélőtábla jelentett be.

Makai Lajos elmondta, előbbi arra hivatkozott, hogy az ügy tárgyalására kijelölhető bírák közül többen oktatnak, vizsgáztatnak az egyetemen, azaz, szerződéses viszonyban állnak az intézménnyel. Ráadásul a törvényszék több dolgozójának gyereke a PTE hallgatója, így nem tudnának pártatlanul döntést hozni. Az iratokat ezért, eljáró bíróság kijelölését kérve, továbbították az ítélőtáblára.

A kollégiumvezető hozzátette, hogy az ítélőtábla azonban a Kúriához fordult másik törvényszék és a másodfokú eljárásra egy másik táblabíróság kijelölésére. A lépést az indokolta, hogy a Pécsi Ítélőtábla bírái is oktatnak, vizsgázatnak az egyetemen, sőt, az öt büntetőbíró egyike unokatestvére az ügy egyik vádlottjának. Ezért a Pécsi Ítélőtábla a másodfokú eljárásban lenne elfogult.

A vesztegetési ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda 2010 tavaszán indított nyomozást, melynek során huszonkilenc embert gyanúsított meg azzal, hogy bűnszervezetet alkotva csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több mint 100 millió forint kárt okoztak.

– MTI –