Tabaka saját magát is meglepte

Akt.:
Tabaka saját magát is meglepte
© Fotó: KM
Debrecen, Nagyhalász – Tabaka József Nagyhalász után a Grand Prix-kvalifikáción is bravúrra készül.

Igazi ünnepi hangulat uralkodott a Nagyhalász Speedway Ringen május 1-jén, az első világversenyén debütáló nyírségi helyszínen telt ház, mintegy háromezer néző fogadta az egyéni Európa-bajnokság elődöntőjének 16 vaspapucsosát. A nemzetközi klasszisoktól hemzsegő mezőny kitett magáért, számtalan látványos, előzésekkel dúsított harcot láthatott a nagyérdemű. Hazánkat két versenyző képviselte, Tabaka József 8 ponttal a 8., míg a gyulai színekben induló Magosi Norbert 5 egységgel a 13. helyen végzett. Az első helyezés sorsa különfutam után dőlt el, amit a lengyel Przemyslaw Pawlicki nyert a dán Mikkel Bech Jensen előtt, a dobogó harmadik fokára az ukrán Andrij Karpov állhatott fel – ők hárman jutottak a challenge-be főversenyzőként. Az alapverseny és az első helyért kiírt különfutam után rendezték a „last chance” elnevezésű etapot, ahol a 4., 5., 6. és 7. helyen végző pilóták küzdöttek a challenge tartalék pozíciójáért, ezt a négy kört a lengyel Janusz Kolodziej tette meg a leggyorsabban.

Skalpvadászat

– Ha őszinte akarok lenni, amennyiben a verseny előtt valaki azt mondja, hogy 8 ponttal a 8. helyen végzek, azt gondolkodás nélkül elfogadtam volna – kezdte a beszélgetést Tabaka József, a Debrecen Speedway SE motorosa. – Nem titok, a nagyhalászi ovál nem tartozik a kedvenc pályáim közé, s az elmúlt héten betegséggel bajlódtam, így nem tudtam tréningezni. Ráadásul az Eb edzése nem győzött meg arról, hogy sikerült a legideálisabban beállítani a motorjaimat. Sajnos ez érződött az első futamomon, s talán még a második starthoz állásnál is, mivel igazából a 9. etaptól éreztem gyorsnak a gépet. Szerencsére sikerült gyűjtögetnem a pontokat, ahogy mondják, evés közben jött meg az étvágy, így a végén már csalódásként éltem meg, hogy nem kerültem be a last chance-be. Nagyon kevés hiányzott a bravúrhoz, az összevetésben maradtam alul, nekem kevesebb jobb helyezésem volt, mint a dán Rasmus Jensennek és a német Valentin Grobaurnek.

Ettől függetlenül nem bánkódom, amit előzetesen ígértem, betartottam, több skalpot is gyűjtöttem, például legyőztem Karpovot és Przedpelskit, illetve több körön át vezettem Kolodziejt.

Még erősebb mezőny

Tabakára az Eb után Grand Prix-kvalifikáció vár, amit szombaton 21 órától rendeznek az olaszországi Lonigóban. – A nagyhalászi viadalon nem sikerültek rosszul a startjaim, ezeket a beállításokat megjegyeztük, s a hasonlóan kemény pályákon alkalmazni fogjuk. Így például Lonigóban is, ahol nagyon erős mezőny gyűlik össze a selejtezőben, starthoz áll többek között az ausztrál Fricke és Sedgmen, a brit Cook, a cseh Milik, a svéd Sundström, a német Wölbert, az olasz-argentin Covatti, illetve a horvát Pavlic. Szeretnék meglepetést okozni, s valahogy bekerülni a továbbjutást jelentő legjobb hét pilóta közé – fogalmazott Tabaka József.

HBN-BN


Tabaka nem vallott szégyent a nagyhalászi oválon

Az egyéni Európa-bajnokság egyik elődöntőjét Nagyhalászon rendezték, ahonnan a legjobb három versenyző jutott a következő fordulóba, azaz a challenge-be.

Lengyel, dán és ukrán bőrruhás jutott tovább

Remek versenyt láthattak hétfőn a salakmotorozás kedvelői a Nagyhalász Speedway Ringen.