Tabajdi: gyengül a jogállamiság Ukrajnában

    Brüsszel, 2012. május 22., kedd (MTI) – Ukrajnában általánossá vált az igazságügy átpolitizáltsága, Julija Timosenko ellen az ukrán vezetés politikai irányítása mellett koncepciós per zajlik – hangoztatta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-)delegációjának vezetője, a nemzeti kisebbségügyi munkacsoport elnöke az EP keddi strasbourgi plenáris ülésén, az ukrán helyzetről rendezett vitában.

 

Tabajdi szerint más téren is sérül a jogbiztonság: az illetékes ukrán hatóságok az ország nemzetközi jogi kötelezettségeivel ellentétesen, a nemzetiségi összetétel figyelmen kívül hagyásával állapították meg a választókerületek határait. Így képviselet nélkül maradhat a kárpátaljai magyar közösség a soron következő parlamenti választásokon – figyelmeztetett a szocialista politikus. Hangsúlyozta, hogy a jogállamiság alapvető követelményeinek megsértése ellen az Európai Uniónak határozottan fel kell lépnie.

Emlékeztetett arra, hogy a 2008-as választások idején még tekintettel volt erre a szempontra az ukrán vezetés, most azonban “úgy tűnik, hogy hiányzik a probléma megoldásához szükséges politikai akarat”.

“Helyesen döntöttek azok az európai vezetők, akik a jelenlegi helyzetben elzárkóznak a Janukovics-rendszer vezetőivel való találkozástól. Helyes döntést hozott az Európai Unió is, amikor a múlt héten elhalasztotta a kétoldalú kapcsolatokat megerősítő együttműködési megállapodás megkötését Ukrajnával. A párbeszédet ugyanakkor fenn kell tartanunk Ukrajnával, és ennek keretében arra kell törekednünk, hogy elősegítsük a jogállamiság megerősítését és a Julija Timosenko elleni büntetőper tiszta lefolytatását” – mondta Tabajdi Csaba.