Tüntetőkkel csaptak össze indiai rendőrök Kasmírban – legalább 12 halott

Legalább 12 tüntető meghalt, és több mint százan megsebesültek hétfőn a Kasmír indiai részén tartott demonstrációkon – közölte a helyi rendőrség.

Több tízezer tüntető vonult utcára a területen bevezetett kijárási tilalom ellenére. Kasmír indiai ellenőrzésű részén már 83-an halak meg a június óta tartó tüntetéseken. A hétfői volt eddig a legvéresebb nap.

A több helyi rendőrkapitányságtól kapott információk alapján legalább 12 embert lőttek le a köveket dobáló, és kormányzati épületekre támadó tüntetők oszlatását végző rendőrök Kasmírban – közölte az AFP francia hírügynökség. Az AP amerikai hírügynökség 13 halott tüntetőről tud. A sebesültek száma több mint száz, többen kritikus állapotban vannak. Az összecsapásokban egy rendőr is meghalt.

A legvéresebb összecsapások Tangmarg faluban voltak, ahol a tüntetők felgyújtották egy keresztény misszió iskoláját. A kormányzati épületekre, valamint egy rendőrőrsre támadó demonstrálókat éles lövésekkel oszlatták a biztonsági erők egységei. A faluban öt ember halt meg, és legalább ötvenen megsebesültek.

Az indiai uralom ellen hónapok óta tartanak tüntetéseket Kasmírban, de a hírügynökségi jelentések szerint a hétfői megmozdulások jóval dühösebbek voltak, mint a korábbiak. Feltehetően annak az iráni televíziós riportnak köszönhetően, amely hat amerikai keresztényt mutatott, akik szombaton a Fehér Ház előtt téptek ki lapokat a Koránból. A több városban tartott hétfői tüntetéseken a “halál Amerikára”, és a”halál a Korán meggyalázóira” skandálásokat is lehetett hallani.