Tüntetések Jemenben – legalább öt halott

Több tízezer jemeni vett részt pénteken kormányellenes tüntetéseken Jemenben, ahol már több mint egy hete tartanak az elnök távozását követelő megmozdulások. Áden városában három tüntetőt lőttek agyon a rendőrség emberei, Taiz városában pedig egy a tüntetők közé dobott kézigránát ölt meg két embert.

A pénteki ima után több tízezer ember vonult az utcákra a jemeni fővárosban, valamint Áden és Taiz városokban. A már nyolcadik napja tartó tüntetéseken az országot 32 éve irányító Ali Abdullah Szaleh lemondását követelik a kormányellenes tüntetők.

A jemeni főváros főutcáján több ezer ember, főleg diákok tüntettek – közölte az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója. Az ellenzéki tüntetőkkel néhány száz kormánypárti demonstráló szállt szembe, akik között ott voltak a biztonsági erők civil ruhás emberei is.

Az elnökhöz hű erők támadásában szemtanúk szerint legalább négy ellenzéki sebesült meg. Az AFP tudósítójának elmondása szerint a kormánypárt támogatói botokkal és baltákkal támadtak a tüntetőkre, és több újságírót is súlyosan megvertek.

Taiz városában az Al-Jazeera English közlése szerint nagyjából tízezer elnökpárti tüntető csapott össze az ellenzékiekkel. Az AFP információi szerint két ember halt meg, amikor egy autóból kézigránátot dobtak a tömegbe. Egy helyi tisztségviselő szerint az autónak kormányzati rendszáma volt. Az Al-Jazeera információ szerint több tucatnyi demokráciapárti tüntető sebesült meg a két fél közötti összecsapásokban, közülük legalább ketten lövésektől.

Áden városában pedig három tüntető halt meg, akit a rendőrség emberei lőttek agyon, amikor megpróbálták feloszlatni a demonstrációt. Egy nappal korábban is három ember halt meg, 19 pedig megsebesült, amikor rendőrök nyitottak tüzet rájuk.

A pénteki halálesetekkel együtt már tíz halottja van az ellenzéki tüntetők és a rendfenntartó erők közötti összecsapásoknak, vasárnap óta.

– Független Hírügynökség-További hírek a Nagyvilág kategóriából