Törvénytervezet az illegális letöltések ellen

Törvénytervezet az illegális letöltések ellen
Precedens értékű állami döntés, amely a szoftverkalózkodás felszámolását célozza.

Eddig úgy tűnt, szélmalomharc bármiféle próbálkozás a fájlcserélő szolgáltatásokkal szemben az illegális letöltések visszaszorítása végett. Egy most elfogadásra került törvény értelmében azonban változhat a helyzet, legalábbis Franciaországban.

E szerint bárki hatósághoz fordulhat, amennyiben tudomást szerez róla, hogy valakinek a birtokában illegálisan másolt tartalmak vannak. Ha az illetőről bebizonyosodik, hogy valóban kalózkodás útján jutott hozzá ezekhez, úgy blokkolják az internet előfizetését.

Az illegális tartalmakat leöltők további bírsággal is számolhatnak, ugyanis akár egy 5.000 eurós csekket is kaphatnak attól a hivataltól, amely a letöltések megfékezése végett alakul meg a galloknál. Továbbá a szolgáltatókat is felelősség terheli, a kormány ugyanis kötelezné őket, hogy szűrőket alkalmazzanak a fájlcserélők blokkolásának céljából.

Korábban nem volt rá példa, hogy egy európai állam ilyen drasztikus eszközöket alkalmazzon az illegális letöltések megfékezése végett, a kérdés csupán az, hogy gyakorlat lesz-e a dologból, azaz máshol is bevezetésre kerül-e a drákói szigor.

A válasz igen lehet, hiszen gyakorlatilag nincs más eszköz a jelenséggel szemben, minthogy az állam is felvegye a kesztyűt. Nemrég például a brit vezetés intézett kirohanást a szolgáltatók ellen, mivel elsősorban őket látják felelősnek a szoftverkalózkodás elburjánzása miatt. A szigetországi kormány kilátásba is helyezett egy olyan törvényt, amely a szolgáltatókat regulázná meg, és kényszerítené rá őket az illegális tartalmak elleni háborúra.

 
hirdetés


hirdet�s