Törvénytelen az igazságszérum és a hazugságvizsgálat Indiában

Az indiai legfelsőbb bíróság szerdán megtiltotta a rendőrségnek és a hírszerzésnek, hogy igazságszérumok és hazugságvizsgáló gépek segítségével hallgassanak ki gyanúsítottakat.

A bírák szerint ugyanis az ilyen szerek és technikák alkalmazása sérti az emberek alapvető személyiségi jogait. Ezentúl a gyanúsítottak beleegyezése szükséges az ilyen módszerek alkalmazásához.


Az igazságszérumok, agytérképező technikák, vagy a poligráf alkalmazása törvénytelen, és sérti az emberek személyiségi jogait – közölte a három bírából álló indiai legfelsőbb bíróság. Az üggyel azután kezdtek el foglalkozni, hogy több megvádolt ember is panasszal ért a kötelezően rájuk erőltetett vizsgálatok miatt.

A kérdéses módszerekkel megszerzett információkat már eddig sem lehetett bíróság előtt bizonyítékként felhasználni. A nyomozók azonban követhették azokat a nyomokat, amelyekre ilyen kihallgatások alatt bukkantak. A mostani döntés szerint ezt már csak akkor tehetik meg, ha a vádlott, vagy tanú beleegyezik a vizsgálatba.

Míg az ügyvédek többsége örömmel fogadta a legfelsőbb bíróság döntését, sok rendőr, és hírszerző aggodalmának adott hangot, amiért elvesznek tőlük egy fontos módszert. Egy emberi jogokkal foglakozó ismert indiai ügyvéd szerint az igazságszérum és a poligráf “voodoo tudomány, a kínzás egy formája, amellyel jelentősen visszaélnek a rendőrök”.
– Független Hírügynökség –