Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP az új alkotmány elfogadásának szigorúbb feltételeiről

Csak négyötödös parlamenti többséggel lehessen elfogadni az új alkotmány koncepcióját, és magát az alaptörvényt két egymást követő Országgyűlésnek kelljen jóváhagynia kétharmados többséggel – erről nyújt be törvényjavaslatot az MSZP.

Mesterházy Attila az MSZP-frakció vasárnapi ülése után közölte azt is, hogy ismét beterjesztik az új alaptörvény megalkotásához szükséges társadalmi egyeztetéséről szóló indítványt. A pártelnök-frakcióvezető leszögezte: az MSZP csak akkor vesz részt az alkotmányozásban, ha elfogadják javaslataikat, illetve a folyamatot fél év múlva elölről kezdik.

Mesterházy Attila szerint, ha jóváhagynák törvényjavaslatukat, tehát szigorúbb feltételekkel lehetne csak elfogadni az új alkotmányt, a Fidesz bebizonyíthatná, hogy valóban számít az ellenzékre az alkotmányozásban. Hozzátette: ha nem változik semmi, nem kívánnak részt venni az alkotmányozásban, az MSZP csak akkor tér vissza, ha megszavazzák az általuk kért garanciákat. Ha nem szavazzák meg a garanciákat, az MSZP azt kéri, hogy vonják vissza a parlament előtt lévő, az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslatot, és fél év múlva, megfelelő társadalmi egyeztetés után kezdjék újra a folyamatot.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva elmondta: az alkotmánnyal kapcsolatos 12 kérdést tartalmazó kérdőíven szereplő felvetést, miszerint járjon-e a kiskorú gyermekek után is járjon szavazati jog, nem lehet komolyan venni. Úgy vélte: a kérdőívek szétküldése kommunikációs trükk, figyelemelterelés, és nem helyettesítheti a valódi társadalmi egyeztetést.
– Független Hírügynökség –