Történelmi mélyponton az alapkamat

Történelmi mélyponton az alapkamat
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 0,25 százalékponttal 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot – jelentette be hétfőn Simor András MNB-elnök.

Az elemzők előzetes várakozásával megegyező döntéssel az eddigi legalacsonyabb szintre süllyedt az alapkamat. Az MNB felülvizsgálta eddigi prognózisát az inflációra és a gazdasági növekedésre: az áremelkedés ütemét idén 3,9-ről 4,4 százalékra, a jövő évit 1,9-ről 2,3 százalékra tolta fel. A GDP idén szerintük a kormány várakozásával azonosan 0,6 helyett 0,2 százalékkal szűkül, 2010-ben változatlanul 3,4 százalékkal bővül.


Magyarország megítélése alapvetően nem változott az elmúlt hónapban, de a nemzetközi befektetői hangulat bizonytalanná vált, az eurózóna növekedése fenntarthatóságának kockázata növekedett, aminek hatása van Magyarországra is – hangsúlyozta Simor András a Monetáris Tanács ülése utáni sajtótájékoztatón. A külső folyamatok miatt az MNB mozgástere szűkült – tette hozzá. A MT egyébként három javaslat (fél-, illetve negyedszázalék-pont csökkentés és szinten tartás) közül a középút mellett döntött meggyőző többséggel.

Címkék: , , ,