Tömegtüntetések szerte Európában – Dublinban a parlamentnek is nekimentek

Tömegtüntetések szerte Európában – Dublinban a parlamentnek is nekimentek
Több tízezren tüntettek szerdán Brüsszelben az uniós intézmények előtt az Európa-szerte növekvő munkanélküliség, a tagállamok kormányainak megszorító intézkedései, és az egyre élesebbé váló szociális egyenlőtlenségek ellen.

Ugyanezek miatt Brüsszelen kívül tucatnyi más európai országban szerveztek tömegtüntetéseket a különböző szakszervezetek – így Spanyolországban az általános sztrájk káoszt okozott a közlekedésben, Írországban pedig még a parlament kapuját is megostromolta teherautójával egy felbőszült tüntető. A legnagyobb európai tömegtüntetésen, Brüsszelben, a szervezők szerint 100 ezren vettek részt, és a demonstrálók 30 uniós tagországból érkeztek. Ezzel szemben a belga rendőrség 80 ezerre becsülte a demonstrálók létszámát. Tény azonban, hogy a tüntetések miatti aggodalom okán a belga rohamrendőrség tagjai elbarikádozták az uniós intézmények bejáratait.

Spanyolországban, ahol az elmúlt 5 évben több mint a duplájára emelkedett a munkanélküliek száma, a tüntetők egy része összecsapott a rendőrökkel. A spanyol szakszervezetek által hirdetett általános sztrájk pedig hatalmas közlekedési dugókat okozott az utakon, és jelentős fennakadásokkal járt a tömegközlekedésben – városi-, vasúti-, és légi forgalomban egyaránt.

De tömegtüntetéseket szerveztek például Hollandiában, Olaszországban, Szerbiában, Lettországban, Litvániában, és Cipruson is – mindenütt az ellen tiltakozva, hogy a munkásoknak, és dolgozóknak kell megfizetniük a gazdasági szektor hibái által okozott számlákat.

Bár túlnyomó többségben békésen zajlottak az európai tömegtüntetések, a tiltakozó akciók szórványosan erőszakossá váltak. Így Spanyolországban és Brüsszelben is voltak összecsapások néhány demonstráló és a biztonsági erők tagjai közt. Írországban pedig egy cementkeverő autó sofőrje nekihajtott járművével a dublini parlament főkapujának, míg a németországi Düsseldorfban gyújtóbombát dobtak a helyi horvát konzulátus épületére.
– Független Hírügynökség –