Több száz embert vertek át, Borsodban is

Csalókat fogtak a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság nyomozói. Az elkövetők telefonon értesítették a „szerencsés nyerteseket” a „nagy értékű nyereményről”, aminek kiszállításáért 15 ezer forintot kértek. Több százan bedőltek.

A nyomozás eddigi adatai szerint R.Zs. sáregresi lakos és társai 2008. október 10-én Bükkábrány községben magukat egy kft. képviselőinek adták ki azzal, hogy egy állítólagos nyereménysorsolás nyereményét szállítják ki a „nyertesek” részére.
A kiszállítás során a sértetteket tévedésbe ejtették a cég létezésével és a nyereménysorsolással kapcsolatban is, majd részükre egy fiktív nyereményutalványt és egy nagy értékű gyógylámpának (bioptron lámpa) beállított tárgyat adtak át nyeremény gyanánt, valamint egy 70 ezer forintos ajándékutalványt. A nyereményért cserébe a sertettektől 15 ezer forint kiszállítási díjat kértek és kaptak. Az utalvány és a lámpa is átverés volt, előbbi nem igazi, utóbbi pedig nem 46 ezer forintos értékű – mint ahogy azt az elkövetők állították – hanem 3 ezer forintos. Ezt az átverést az ország számos részén több száz esetben játszották el, többnyire sikerrel. Az ügyben a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság folytat eljárást szabálysértési értékre, üzletszerűen elkövetett csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt.

Gaskó Bertalan, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be: az ügyben indított nyomozás során a Bükkábrányi Rendőrőrs munkatársai Sály községben igazoltatták a gépkocsival közlekedő elkövetőket. A jármű utasterét átvizsgálva előkerültek a bűncselekmény elkövetéséhez használt segédeszközök /nyugtatömbök, átvételi elismervények, ill. további elektronikus lámpák/.

A forrónyomos intézkedés során a rendőrök házkutatást tartottak a feltételezett elkövetők lakó- és tartózkodási helyén, ahonnan több nyugtatömb, füzet, feljegyzés, telefonok, SIM-kártyák kerültek lefoglalásra.
Az írásos feljegyzések, listák alapján megalapozottan feltételezhető, hogy az elkövetők az ország területén több megyét érintően több száz embert ejtettek tévedésbe, esetenként 15 ezer forint, de összességében több millió forint kárt okozva.

Megállapították, hogy az elkövetők elsődlegesen telefonon hívták fel az elsősorban kitelepüléseken lakó sértetteket, megkísérelték tévedésbe ejteni a nyereménysorsoláson való nyertesi minőségükkel, majd közölték, hogy ajándéktárgy és utalvány jár a nyertesek részére. Ezt követően időpontot egyeztettek a sértettekkel; kiszállították a szinte értéktelen lámpát és a fiktív ajándékutalványt és ezért cserébe 15 ezer forint szállítási költséget vettek fel alkalmanként. A tévedésbe ejtés során az elkövetők a sértettek részére nyugtát állítottak ki, átvételi elismervényt írtak, hogy azokban fel se merüljön a csalás gyanúja.
A házkutatások során megtaláltak olyan iratokat is, amelyek tartalmazták a tévedésbe ejtésre használt, telefonon közölt legendákat, azok több verzióját.
Feltételezhető, hogy a bűncselekmény során a tettesek a feladatokat egymás között megosztották, egyikük telefonált és időpontot egyeztetett, majd mások vonultak ki a helyszínekre a sértetteket tévedésbe ejteni és a pénzt átvenni.

Az elfogott elkövetők egyikét a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatásának elrendelését.
A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság további sértettek jelentkezését várja az ország egész területéről, akiket a fenti módszerrel károsítottak meg. A sértettek jelentkezhetnek a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Bükkábrányi Rendőrőrs 06/49-335-110 telefonszámán, vagy bármely rendőri szervnél, illetve a 107-es és 112-es segélyhívók bármelyikén.

Bűnmegelőzési tanácsok

Az idős, nyugdíjas sértettek többsége általában egyedül és magányosan él. Ők jellemzően még a régi erkölcsi normák szerint élnek és nem is gondolják, hogy az őket megszólító, segítséget kérő személy akár ártó szándékkal közeledik hozzájuk.

Biztonsági tanácsok időseknek:

– Ne bízzon meg ismeretlenben, még akkor sem ha kedvesnek és jó modorúnak tűnik!

– Ne vásároljon házaló árusoktól! Időskorúak, egyedül élő személyek a részükre több ezer forint érték felett kínált árú megvásárlása előtt kérjék ki rokonuk, ismerősük tanácsát!

– Ne nyisson ajtót, kaput idegennek, ismeretlen személynek! Legyen az ajtaján kémlelőnyílás vagy lánc, így ellenőrizheti a látogatóját.

– Ne engedjen be a házaló árusokat és más hivatalos személynek álcázott embereket bármennyire erőszakosak is! Kérje igazolványukat!

– Ne hagyja nyitva a kapuját, házát, lakásának ajtaját még akkor sem, ha az udvarban vagy a kertben tartózkodik, mert bárki észrevétlenül is bemehet!

– Ne hagyja a kapujának, házának, lakásának kulcsát a lábtörlő, virágcserép és egyéb helyeken! Ha elmegy otthonról, inkább vigye magával!
– Ne hagyja őrizetlenül azt a helyiséget, ahol nyitva van az ablak!
– Szereltessen biztonsági zárakat a lakására!
– Az idegen személyt tartsa kapun kívül, kérje a szomszéd vagy más járókelő segítségét!

– Ne vegye elő senki előtt a készpénzét otthonában, mert kifigyelik, észre sem veszi és ellopják!

– Ne tartson otthon 100.000,- Ft feletti összeget, tegye inkább bankba, vagy takarékba!

– Ne nyisson ajtót éjszaka ha bármilyen zajt hall, inkább hívja a RENDŐRSÉGET! (telefonszám: 107, 112)
– Legyenek jó viszonyban a szomszédaikkal. Ha Ön is figyelmet szentel nekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre volna szüksége.
Vigyázzunk idős rokonainkra és szomszédainkra. A legtöbbet mégis azzal nyújthatjuk nekik, ha sok időt töltünk velük, és felhívjuk figyelmüket a fentiekben felsoroltakra.