Több milliárdos kár Miskolcon

Miskolc – Miskolcon már nincs víz alatt terület, de a kár jelentős, több milliárd forint.

Több milliárd körüli a kár Miskolcon – mondta csütörtökön Káli Sándor polgármester. Intézményeket, iskolákat öntött el vasárnap a víz. Voltak olyan városrészek, ahol kétnapig áram és víz nélkül maradtak a lakók. Ugyanis az ívóvíz ellátás is gond volt, hiszen csak a tapolcai forrás működött, a Szinva forrásnál jelzett a monitoring rendszer, így kikapcsolták a szolgáltatásból. Hat családot kellett kiköltöztetni, ebből négyet Bükkszentlászlón. A Szent Anna temetőben sírokat mosott ki az ár, és a városban – főleg a diósgyőri városrészben – sok vályogház is elázott. Ezeknél félő, ha kiszáradnak, akkor se költözhetnek vissza a lakók, mivel életveszélyessé váltak.

Ma már apad a Sajó, a Hernád, a Szinva – ezt csütörtök délelőtt mondta lapunknak Leskó György polgármesteri tanácsadó. Hozzátette: próbálják felszabadítani azokat a városrészeket, ahol már lement az ár. A szakemberek tegnap a diósgyőri szakaszon egészen a Szinva forrásig dolgoztak. Elmondta: ahol már nincs szükség a homokzsákokra, onnan elviszik, és a stadion mögötti területen tárolják.

120 tonna naponta

Leskó György adatokat is mondott, bár hozzátette, még csak napi összesítések vannak: naponta csaknem hatszázan dolgoztak Miskolcon, ennyien segítették a védekezést. Megközelítőleg 200 ezer homokzsák volt kint az utcákon, ezzel védték a házakat. Volt olyan nap, hogy 120 tonna homokot használtak fel – fogalmazott.

Víz alatt jelenleg nincs egy terület sem Miskolcon – tudtuk meg. Már a legtöbb pincéből kiszivattyúzták a vízet, jelenleg a fertőtlenítésre készülnek – ismertette.

Pintér Sándor leendő belügyminiszter szerdán megyénkben járt, ekkor azt mondta: Miskolcon naponta 50 millió forintba kerül a védekezés. Mi kerül ennyibe, erről is kérdeztük a polgármesteri tanácsadót. „Többek között a homokzsákok, a homok, az elmosott partodalak bevédése, a kövek kihelyezése, és egyéb védekezési munkálatok” – válaszolta.