"Több kéz kell a gyógyításhoz"

"Több kéz kell a gyógyításhoz"
Miskolc – A Betegek Világnapján – egy napra – zöld zászló került a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház bejárata fölé is.

Az országos akcióval az egészségügy ellehetetlenült helyzetére kívánták felhívni nemcsak a jelenlegi, de az eljövendő kormány figyelmét is, derült ki dr. Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgató főorvosa beszédéből. A kórházvezető a csütörtöki demonstrációt kezdeményező egyik szervezet, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökeként „nyilatkozatháborúba” keveredett a szaktárcával a közelmúltban. A „zászlótűzés”előtt megismételte a nyilatkozatokból már ismert állításokat: egyhavi finanszírozásnak megfelelő összeg hiányzik a TB kórházi kasszájából. Ez, amellett, hogy a betegeket hátrányosan érintő intézkedésekre kényszeríti a kórházvezetést, az egészségügyi dolgozókat is sújtja. Így egyre többen távoznak külföldre, és sok a pályaelhagyó is. „Tudomásul kell venni: több kéz kell a gyógyításhoz”, fogalmazott a főigazgató.

Az elmondottakat megerősítette dr. Valikovics Attila osztályvezető főorvos is. Hozzátette: a költségvetési gondok miatt nap mint nap gyógyszer- és anyagellátási problémákkal küszködnek a gyógyítók. Nem csoda, ha sokan itt hagyják a pályát, hiszen a betegellátás színvonalát nem lehet megtartani a jelenlegi körülmények között. A sértő és megosztó nyilatkozatok a szaktárca részéről pedig csak rontják a helyzetet, mondta.

A beszédek után a főigazgató, nyakában zöld sállal– az In Silentio dallamától kísérve – az érdekképviseleti vezetőkkel egyetemben kitűzte a zöld zászlót a főépület homlokzati erkélyére, az uniós és a nemzeti lobogó közé.