Több ingyenes oltóanyag az idei influenza ellen

A miskolci kistérség 33 700 adag ingyenes influenza ellenivakcinát kapott, 10 százalékkal többet, mint az előző influenza szezonban (amikor is kevesebb, mint 90 százalék „fogyott el”).

A háziorvosok már elvihetik az ÁNTSZ-től az oltóanyagot, majd saját praxisukban már szervezik az oltóanyag beadását. Az influenza szezonja decemberben indul, csúcsát január, február, március hónapban éri el, ezért már október, november hónapban érdemes kérni az oltást, de később adva is jó eséllyel védi ki a fertőzést. A védettség hozzávetőleg két hét alatt alakul ki.

Dr. Madarász Gyula kistérségi tiszti főorvos a térítésmentesség alá tartozókon kívül javasolja az oltást azoknak, akiknek munkája közérdekű: pedagógusoknak, közlekedésben, egészségügyben-, hivatalokban-, kereskedelemben dolgozóknak, vagy akik munkájukból adódóan zárt helyen, sok emberrel foglalkoznak. Mindenki oltható, akinek nem ellenjavallt az oltás. Ők orvosi rendelvényre a gyógyszertárakban szerezhetik be az oltóanyagot 75 százalékos térítés mellett.