Több házasságot is egyben tartott a recesszió

Számos, korábban nehézségekkel küzdő pár döntött a kapcsolat fenntartása mellett az elmúlt időszakban.

Bár nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan hány házasság bomlott fel a nemzetközi szinten jelentkező gazdasági visszaesés eredményeként, egy friss amerikai felmérés szerint számos, korábban nehézségekkel küzdő pár döntött a kapcsolat fenntartása mellett az elmúlt időszakban.

Az 1996-ban indult brit kezdeményezés, a Házasság Hete alkalmából hozták nyilvánosságra friss kutatási adataikat a Virginiai Egyetem Nemzeti Házasság Projektjének kutatói. A hagyományosan a február 14-ei Valentin-napot megelőző hétre időzített kezdeményezés a válások visszaszorítására és a házasság intézményének erősítésére fókuszál.

A kutatás adatai szerint a recesszió számos házasságban okozott nehézségeket az Egyesült Államokban, ugyanakkor ennek ellenkező hatását is kiváltotta, és több elkötelezettséget megerősített. A megkérdezettek 29 százaléka mondta, hogy az elmúlt években jelentkező anyagi nehézségek komoly stresszfaktorként jelentkeztek kapcsolatában, míg ugyanennyien állították, hogy a nehézségek közös leküzdése éppenséggel megerősítette házasságát. A kutatás szerint a válság jelentkezése előtt még válást fontolgató párok 38 százaléka az együtt maradás, és így a közös helyzetkezelés mellett döntött.

A kutatás kitér arra is, hogy minden második, a kapcsolatuk erősödéséről beszámoló válaszadó minősítette boldognak az életét, ám az eredmények szerint nagyobb valószínűséggel beszéltek boldogságról azok, akik anyagi helyzetét nem vagy alig befolyásolta a válság.
Forrás: ELTE Hírlevél