Több ezer zsákot pakolnak le a hernádi ártérre

Több ezer zsákot pakolnak le a hernádi ártérre
Ócsanálos Csütörtök reggel óta dolgoznak a gátakon: péntek estig 8 ezer homokzsákot terveznek leteríteni Ócsanálosnál. Vizsont ha valóban – ahogyan azt számítják – a 2004-es árhullámhoz hasonló várható most is, akkor 24 ezer homokzsákra lenne szükség. 

A hernádi árvíz legkritikusabb térségében Ócsanáloson csütörtök reggel óta dolgoznak a gátakon, egyrészt a falu határában, másrészt az ártéren húzódó körgáton terítik a homokzsákokat. Csötörtökön háromezer zsákot terítettek, péntek estig bezárólag nyolcezer zsák kihordását végzik el várhatóan. Minderről Madzin Tibor polgármester számolt be, a helyszínen tartózkodó kollegáinknak. Ócsanáloson az is kiderült: reggeltől folyamatosan érkeznek segítők, úgy mint civilek, polgárőrök; a Miskolci Kistérség majd’ összes településéről érkeztek munkás kezek, hogy segédkezzenek a védekezési munkálatokban.

Mint 2004-ben volt

A 2004-es árvízhez hasonlóra várják az árhullám mostani alakulását, akkor 24 ezer zsák kellett, hogy megvédjék a települést a víztől. Akkor sikerrel megfékezték. Ezért most is reggeltől estig folyamatosan dolgoznak. Megtudtuk továbbá: az eddigi vízügyi árvízi készültséget felváltotta a védelmi készültség. Amit Ódor Ferenc, a megyei védelmi bizottság elnöke adott ki. Ez azt jelenti, hogy a költségeket a vis major keretből fedezik. A helyi lakosok minden erejükkel dolgoznak, köztük Molnár István, aki a falu határában lakik, a Vadász patak partján, amely patak 2004-ben majdnem “megviccelte” a település lakóit. Ugyanis akkor a picike ér, a Hernádból visszaáramló víz miatt úgy megduzzadt, hogy a patakból “támadt” az ár – mesélte el Molnár István. A Vadász patakban jelenleg is alig-alig van víz, de a hat méter magas töltésre már sorakoztatják a homokzsákokat.
Érdekesség, hogy a Hernád 2006-os áradásakor Gesztelynél 474 centiméterrel tetőzött a Hernád, s a két évvel ezelőtti árvíz 17 centiméterrel volt nagyobb, mint a 2004-es, s mint amire most is számítanak.

Pap Gyula jegyzete

Markológép rakodta a homokot a teherautókra, pótkocsis traktorokra. Lapátosok töltögették a zsákokat. Csatárláncba állt munkások adták kézről-kézre a megfelelő elhelyezésért felelős szakiknak. Benne volt a rutin a kezükben, ahogy nem kapkodva – hiszen még nem ért odáig az árhullám –, de olajozott gyorsasággal tették a dolgukat.

A bolt előtti kvázi főtér is emberzsivajtól volt hangos. A munka dandárjában itt találtak menedéket azok, akik nem bírták az árvízveszély miatti stresszt és a legnépszerűbb kábítószerhez folyamodtak. Kortyolgatták a búfelejtőt és élénken taglalták hidrometeorológiai megfigyeléseiket, felelevenítve néhány élményt a korábban – feltételezem hasonló körülmények között – átélt árvizekről, egyebekről.

Bár csóválták a fejüket elhaladván, mégsem szóltak semmit a kármentésben serénykedők. Nem volt idejük rá, ők is tartottak a víztől és úgy érezték most időben tudnak tenni ellene.

Kapcsolódó cikkek: