Több európai országba is került egy szalmonellás Mozarella sajtból

Számos európai országba szállítottak abból a német Mozzarella sajtból, amelyet szalmonella jelenléte miatt kifogásoltak Olaszországban.

Erről a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Mébih) az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsveszély-jelző rendszerén (RASFF) keresztül értesült, és a Mébih honlapján olvasható.  Az eddigi információk szerint a veszélyes termékből Magyarországra nem szállítottak, azonban a környező országokban forgalomba került.

A Mozzarella Light nevű veszélyes sajtot Németországban a Goldsteig Käsereien Bayerwald GmbH gyártotta és a szavatossági ideje 2010. szeptember 07-e. A veszélyes Mozarella visszahívását maga a gyártó kezdeményezte.

A szalmonella baktériumokat leggyakrabban a nyers, vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről, vagy állatról. A salmonella többnyire hasmenést, hányást, magas lázat, enyhébb esetben hőemelkedést, levertséget vált ki. A lappangási ideje általában 1-2 nap.
– Független Hírügynökség –