Öt út újul meg az idén Székesfehérváron

Csaknem félmilliárd forint értékben öt út újul meg Székesfehérváron idén. 40-50 út terve építési engedéllyel elkészült, hogy amikor lehet, pályázhasson hozzá pénzt az önkormányzat – jelentette be sajtótájékoztatón Warvasovszky Tihamér polgármester, hétfõn.

420 millió forintból az öt út idén nyáron készül el. Köztük a város egyik legforgalmasabb útját, a Berényit novemberben zárták le a forgalom elõl.

Most egy 700 méteres szakasz újul meg 327 millió forintból. Ehhez 237 milliót pályázaton nyert a város – közölte a sajtótájékoztatón Nagy Zsolt, a közlekedési iroda vezetõje. Megkezdõdik az idén 220 millió forintból Iszkaszentgyörgyig a kerékpárút építése a szomszédos önkormányzattal közösen, és egy jelzõlámpás gyalogátkelõhely létesül Székesfehérváron-tette hozzá.

A Berényi út még hátralévõ 800 métere körülbelül 400 millió forintba kerül, ehhez pályázatot ad be az önkormányzat.

Az elmúlt négy évben a város úthálózatának 8 százaléka – 14 km – újult meg, és 8 km kerékpárút épült. Ez több mint 2.7 milliárd forintba került. Ebbõl 600 milliót pályázaton nyert a város, 250 milliót a Városgondnokság biztosított, a többit az önkormányzat finanszírozta – mondta a polgármester.

Az elmúlt négy évben több gyalogátkelõhely, járdasziget is létesült, és 2007-ben teljesen átépült a buszpályaudvar. Ez a beruházás 1.2 milliárd forintba került, az önkormányzat 700 milliót biztosított, a többit az Alba Volán Zrt. fizette.