Öt NATO-katona halt meg Afganisztánban

Az afganisztáni NATO-erők öt katonája halt meg pénteken – csak ebben a hónapban ezzel már 30-an estek el az ázsiai országban. Augusztus 20-án választások lesznek Afganisztánban.

A Nemzetközi Biztonsági és Támogató Erők (ISAF) egy amerikai és négy brit tagja halt meg Afganisztánban 24 óra leforgása alatt. Az ISAF szokásához híven nem ismertette a kötelékében szolgáló áldozatok nemzetiségét, de az amerikai hadsereg megerősítette egyik katonájuk halálhírét.

A britek közölték, hogy rajtaütések és az út mentén elrejtett pokolgépek csak ezen a héten már 10 katonájuk halálát okozták. Az ISAF a hónap első tíz napja alatt összesen 30 tagját vesztette el. Gordon Brown brit kormányfő pénteken arra figyelmeztette a brit katonákat, hogy “nagyon kemény nyár elé néznek” Afganisztánban.

Az ISAF az afgán kormányerőkkel együtt offenzívába kezdett az ország déli részén, elsősorban Helmand tartományban, amelyet szeretnének megtisztítani a tálib lázadóktól még az augusztus 20-ára tervezett elnökválasztás előtt. A hadműveletben csaknem négyezer amerikai tengerészgyalogos és 650 afgán katona vesz részt.