Öt nap alatt tizennégy jogsi ugrott

Szondáztatás
Szondáztatás

A húsvéti ünnepekhez kapcsolódó közlekedésbiztonsági akció öt napja alatt negyvenegy ittas vezetőt fogtak meg a rendőrök megyénkben, és tizennégy sofőr jogosítványát a helyszínen bevonták.

Az ittas vezetés visszaszorítása érdekében döntött a rendőrség, hogy a húsvéti ünnepek előtti szombattól kezdve öt napon át közlekedésrendészeti és balesetmegelőzési, közúti ellenőrzési akciókat hajtanak végre az országban, így Borsod-Abaúj-Zemplén megye közútjain is. Egyedné Novodonszki Éva a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs iroda munkatársa a statisztikai összesítés után tájékoztatta sajtó képviselőit az eredményről.

A legtöbb ittas sofőr a személygépkocsi-vezetők köréből akadt horogra. Második helyen a kerékpárosok következtek. A teherjárművek és motorosok vezetői közül pedig egy-egy kormány mögé ülő férfi ivott alkoholt, mielőtt elfordította az indítókulcsot. A negyvenegy ittas sofőr közül tizennégyen annyira részegek voltak, hogy jogosítványukat helyszínen bevonta az intézkedő egyenruhás.

Az akciók “melléktermékeként” tizenöt, érvénytelen forgalmi engedéllyel közlekedő járművet szűrtek ki, hat esetben pedig a rendőr döntött a papírok elvétele a kocsi műszaki állapota láttán. A szondázás után harmincegy gépjárművezetőt erővel, azaz a személyi szabadság korlátozását jelentő módon kellett vér és vizeletvételre bevinni. Maguktól, saját akaratukból ugyanis nem akartak eleget tenni ennek az intézkedési felszólításnak. Az ellenőrzöttek között egyébként két, bűncselekmény miatt körözött személyt is elfogtak.

Egyedné Novodonszki Éva arról is beszélt, hogy a több, mint négyszáz helyszíni bírságolás során összességében két és félmillió forintot meghaladó pénzbüntetést szabtak ki a rendőrök. Ezek azok a szabálysértők voltak, akik a helyszínen elismerték a törvénysértést. Majd másfélszáz személy azonban nem fogadta el a helyszíni bírságot, ezért ellenük szabálysértési feljelentést tettek. Közel húsz férfi pedig annak tudatában indult útra és vezette a gépjárművet, hogy nem rendelkezett jogosítvánnyal.

A sajtóreferens rámutatott, hogy a széleskörű média kampánynak köszönhetően nem érte váratlanul az ellenőrzés a járművezetőket. A közlekedésben résztvevők általában tudtak az akciókról, ahhoz pozitívan álltak, és együttműködtek az intézkedő rendőrökkel. Az igazoltatott gépkocsivezetőknek a járőrök átadták az ORFK által biztosított, az ittas gépkocsivezetés veszélyére felhívó szórólapot is. Összességében a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az ellenőrzéssorozat jótékonyan befolyásolta a közúti közlekedés biztonságát megyénkben. Ezért a folytatásra is számítania kell a közlekedőknek.