Szívességből végzett munka kockázatokkal

Munkavégzés
Munkavégzés

Megbüntethető-e valaki csak azért, mert szívességből felvágja a szomszéd téli tüzifáját, segít lebetonozni a kocsibeállót vagy éppen leszedni a paprikát? Ez attól függ… De mitől is? 

15:30: Egy baráti sör ellenében nyugodtan betonozhatunk a szomszédnál, vagy felvághatjuk a fáját

Megbüntethető-e valaki azért, mert felvágja az idős szomszédjának a téli tüzelőjét, segít rokonának dohányt törni, vagy a barátjánál két napig keveri s hordja a betont? Nos, ez attól függ. Egyre szigorúbb intézkedések látnak napvilágot a feketemunka visszaszorítására, mégpedig azért, hogy a jövedelme után mindenki tegye be a közös kalapba, amit be kell. Az elvárás jogos, de a baráti, szívességi alapon végzett munkáknak sem fellegzett azért be.

– Minden eset egyedi eset, ezért külön vizsgálattal lehet eldönteni, szabályos-e a munkavégzés. Egy magánszemélynél a foglalkoztatás lehetséges szívességi alapon, megbízásból, vállalkozásban illetve munkaviszonyban. Mindegyikre külön szabályok vonatkoznak, de kétségtelenül vannak összemosódó határok.

Külön kell megvizsgálni minden adott helyzetet – ad receptet az eljárásokhoz Nagy János, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Észak-alföldi Munkaügyi Felügyelőségének helyettes igazgatója.

A részletes jogszabály ismertetőből kihámozhatjuk: nehéz szívességnek nevezni azt, amikor egy építkezésen egy villanyszerelő és segítője azt sem tudja, kié a ház. Ugyanakkor ha négy-öt férfi sörözgetve, jókedvű betonozással kövezi le egyikőjük kapubeállóját, az még nem feltétlenül adóköteles munka.

A mindent eldöntő tényező az, hogy a munkáért kapnak-e pénzt vagy sem, származik-e belőle jövedelmük vagy sem. Ha igen, akkor bizony ki kell váltani az alkalmi munkavállalói könyvet (vagy a legális foglalkoztatás egyéb feltételeinek kell megfelelni). Minden munkaviszonyban végzett foglalkoztatásnál a vonatkozó jogszabályok szerint kell eljárni.

– Ellenőrzéseink 99 százaléka nem a bevezető kérdésekben érintett munkavégzésekre irányul, s a jövőben sem célunk kimondottan baráti, családi, rokoni, szomszédi segítségnyújtást jelentő munkák fokozott kontrollja. Az illegális foglalkoztatás elleni fellépés azonban a társadalom egészének érdeke – emlékeztet az igazgatóhelyettes.

10:00:Alkalmi munkát engedéllyel, alkalmi munkavállalói igazolvánnyal lehet végezni legálisan. Mit is jelent ez?

„Ha még nem találtál állandó munkát, de lenne olyan munkáltató, aki szívesen foglalkoztatna “alkalmanként”, akkor az a legcélszerűbb, ha kiváltod az ún. alkalmi munkavállalói könyvet (AM könyv). Ezúton ugyanazt a biztosítást kaphatod, mint a „rendes” munkaviszonyban állók, pl. 2 év alatt megszerezhető a munkanélküli ellátáshoz szükséges 180 napos biztosítási idő (de ez gondoljuk, Neked nem igazi perspektíva, de nem árt, ha tudod!)…

Alkalmi munkavállalói könyvvel különböző ideig dolgozhatsz, vagy öt napot egymás után, vagy egy hónapban 15 napot, illetve egy éven belül 90 napot (két éven belül ez 180 nap – és ez már elegendő a legtöbb társadalombiztosítási juttatáshoz.

Ugyanakkor egy nap alkalmai munkavállalás után nem jár táppénz, de minden egyéb ellátásban részesülhetsz). Sőt az is megengedett, hogy egy éven belül több munkáltatónál vállalhatsz alkalmi munkákat, ebben az esetben, egy naptári évben legfeljebb 120 napot „gyűjthetsz össze”. További megkötés, hogy az egy napra jutó munkabéred nem lehet 1200 forintnál kevesebb, és 4000 forintnál több.

Az AM könyvvel való munkavégzés ideje ugyanis legális munkaviszonyban töltött időnek számít, a munkáért kapott munkabért a könyvben fel kell tüntetni, tehát – minden legális.

A munka az élete

Varga Pétert olyannak ismerik a szomszédai, mint aki mindenkin segít. Nyíregyházán, az Orosi úton lakó nagyon fiatalos, életerős férfi két éve nyugdíjas, de egy percre sem tud leülni. Ha a lakókörnyezetében valaki ássa a kertjét, ott ő megjelenik az ásójával és segít. A másik szomszéd kerítést épített, ott volt Varga Péter is. Nem lehet a segítsége nélkül lepakolni egy kocsi sódert, segít az új bútort bevinni a szobába, nyáron szedi a meggyet, télen öt ház előtt is ellapátolja a havat.
– Ez az életem, munka nélkül képtelen vagyok meglenni – vallja önmagáról Varga Péter, majd gyorsan hozzáteszi: nem várok én ezért semmit sem, örülök, ha segíthetek. Nagyon jó szomszédaink vannak, ők is segítenek nekem. Így sokkal könnyebb, gyorsabb és még kellemesebb is a munka. Azt hiszem ez a kölcsönös segítség, az egymás iránti jó indulat és a szeretet is a hosszú élet titka – teszi hozzá.

Kapcsolódó cikkek:

-Nyéki Zsolt, Sipos Béla –