Járvány

2020.04.19. 12:58

Spanyolországban hetek óta először 500 alá csökkent a napi halálozás

A járványügyi vezető szerint az adatok reménykeltőek.

Spanyolországban 410-en veszítették életüket egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés miatt, ezzel hetek óta először 500 alá csökkent a napi halálozás – derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatásából.

A SARS-CoV-2 565 halálos áldozatot követelt szombaton és 585-öt pénteken, az elhunytak száma 195 944-et. A halálozási ráta 10,4 százalékos – olvasható a tartományokból érkezett adatok napi összesítésében.

Az elmúlt egy napon 4218 újabb fertőzést szűrtek ki a vizsgálatok, szombaton 4499, pénteken 5252 új esetet igazoltak. A dél-európai országban a koronavírust eddig 195 944 embernél mutatták ki. A növekedési ráta 2,2 százalékos – közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója online sajtótájékoztatóján.

A járványügyi vezető szerint az adatok reménykeltőek, a vírus átadása „lényegesen” csökkent.

A minisztérium jelentése már megkülönbözteti a vizsgálat típusait is, eszerint a fertőzöttek túlnyomó többségét PCR-tesztekkel azonosították, amelyek a vírust mutatják ki váladékmintából. 7365 pozitív esetet úgynevezett szerológiai vizsgálat igazolt a fertőzés hatására keletkező ellenanyagok kimutatásával a vérből, közülük 2526 páciens tünetmentes volt.

A fertőzöttek közül 2695-en gyógyultak meg vasárnapra, számuk szombaton 3166, pénteken 3502 volt. Egészségesnek 77 357 pácienst nyilvánítottak a koronavírusos esetek közül.

Spanyolországban március 15. óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot, amelyet a jövő heti ülésén várhatóan meghosszabbít a parlament május 9-ig.

Pedro Sánchez miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy kezdeményezi a rendkívüli intézkedések fenntartását. A társadalmi érintkezés minimalizálásával sikerült jelentősen lassítani a járvány terjedését és „életek tízezreit” megmenteni, de „ezek az eredmények még nem elegendőek, és főleg törékenyek, nem tehetjük kockára őket elhamarkodott döntésekkel” – mondta.

A kormány egyetlen enyhítést javasol a korábbiakhoz képest, hogy a gyerekek egy meghatározott időkeretben kimehessenek az utcára április 27-től. Az intézkedés részleteinek kidolgozása még hátra van.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy az egészségügyi minisztérium vasárnap rendeletet fogad el a szájmaszkok fogyasztói árának meghatározásáról és ellenőrzéséről, hogy azok megfizethetők legyenek a lakosságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában