Szurok miatt pusztult el az egerészölyv

Sajnos már nem tudták megmenteni
Sajnos már nem tudták megmenteni - © Fotó: Madármentő Állomás
Mályi – Július elsején értesítették a Mályi Madármentő Állomást, hogy egy ragadozó madár bajban van, ugyanis a Heves megyei Pálosvörösmarton szurok fogságába esett állatot találtak.

Mint kiderült, egy fiatal egerészölyv ragadt szó szerint nyakig a szurokba, amiből nem tudott szabadulni. A Mályi Madármentő Állomás tájékoztatása szerint a Pálosvörösmarti Polgárőrség munkatársai szabadították ki a szerencsétlen madarat, majd Mályiba szállították.

Az ölyv vastagon, a felismerhetetlenségig szurokkal borított volt, a szárnyai egy szuroktömbbé összeragadtak, a lába rögzült a testéhez, a csőre összeragadt, a faroktollai összeragadtak és a mellét borító tollak is egy szuroktömböt alkottak. Lehoczky Krisztiánék nagyon-nagyon sok órán át tisztogatták a szerencsétlen állatot, mire annyira sikerült rendbe hozni, hogy fel tudott állni.

Szurok, az ölyv – mert ezt a nevet kapta – többször is átesett a mosáson, ekkor bizakodóak voltak a Mályi Madármentők, hiszen az állat kondija javult némileg, azonban vasárnap reggelre feladta a harcot.

– Sajnos beigazolódott az, amitől féltünk – tudatta Lehoczky Krisztián. – A madár székletében is megtalálható volt a szurok, amitől ragadós szurkosat, véreset ürített. Bízunk benne, hogy bejelentésünk alapján a Kormányhivatal intézkedésére megszüntetik a területen szétfolyt szurkot, és nem szed több áldozatot.

– ÉM-JLI –