Szurikáták és kúszósül született a miskolci állatkertben

Akt.:
Szurikáták és kúszósül született a miskolci állatkertben
Szurikáták és kúszósül született a miskolci állatkertben - © Fotó: Veress Tamás
Miskolc – Szurikátakölykök és kúszósül született a miskolci állatkertben, az állatokat már a látogatók is megnézhetik – mondta Krajnyák Zoltán, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark zoopedagógusa szerdán az MTI-nek.

A két szurikátacsemete az első hetekben még az odú mélyén rejtőzött, mostanra azonban már kellően megerősödtek ahhoz, hogy az idejük nagy részét élőhelyük felfedezésével töltsék – fogalmazott a szakember.

Hozzátette, hogy a miskolci vadaspark szurikátacsapata hosszú éveken át gyarapodott, szinte minden hazai állatkertbe került “miskolci” kölyök. Az eredeti csapat tagjai azonban az idő múlásával kiöregedtek, az utolsó Miskolcon született nőstényhez a németországi Chemnitz város állatkertjéből 2014-ben érkezett egy fiatal hím. Az új pár beváltotta a hozzájuk fűzött reményt, így két kölyökkel gyarapodott a szurikátacsalád – tette hozzá Krajnyák Zoltán.

A Dél-Afrikában honos szurikáták utódai mintegy 11 hetes vemhesség után jönnek a világra, természetes élőhelyük a füves, bozótos, száraz félsivatag. Mivel itt számos veszély leselkedik rájuk, így a szurikátacsapat valamely tagja mindig jellegzetes, felegyenesedett testtartásban, őrszemként kémleli a környezetet.

A Miskolci Állatkert szurikátaháza az elmúlt hetekben megújult, amely így nemcsak az állatok számára vált komfortosabbá, hanem a látogatók számára is jobb betekintést enged a szurikáták életébe.

A kúszósülök is gyarapodtak, az észak-amerikai állatcsalád legújabb tagja húsvéthétfőn született a Miskolc Állatkertben. A szakember hangsúlyozta, hogy az országban jelenleg csak Miskolcon látható az észak-amerikai kúszósül, más néven urzon (Erethizon dorsatum), amely nem számít gyakori állatkerti állatnak: Európában a nyilvántartások szerint mindössze 25 állatkertben 65 egyede él. Ebből jelenleg négy látható Miskolcon, a felnőtt állatok Amerikából érkeztek Miskolcra.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s