Szüreti Sokadalom Szentendrén

Szõlõpréselés, mustmustra, madárijesztõ-készítés, borkóstolás, csipkeverés- egyebek mellett ezekkel várják az érdeklõdõket szeptember 5-én és 6-án, a szentendrei Skanzenben, a Szüreti Sokadalom elnevezésû rendezvényen- mondta a Független Hírügynökségnek Takách Zsuzsa, a skanzen kommunikációs tanácsadója. Hozzátette, hogy több mint húsz pincészet mutatkozik majd be a két nap alatt.

A kétnapos ünnepi sokadalom a magyar szõlõ- és borkultúrához kapcsolódó hagyományokat kelti életre- mondta Takách Zsuzsa. A skanzen kommunikációs tanácsadója hozzátette, hogy húsznál is több pincészet mutatja majd be borait és mustjait. Nemcsak kóstolgatni és vásárolni lehet, hanem a szõlõ feldolgozásával és tárolásával is meg lehet majd ismerkedni szeptember 5-én és 6-án Szentendrén. A mustnyerés hagyományos eszközeit is bemutatják az érdeklõdõknek, például a pincetok ládát, a lopót, a végorsós prést. Emellett azt is meg lehet nézni, hogyan készülnek a különféle nedûk.

A kézmûves vásárra érkezõ kézmûvesek nemcsak portékáikat kínálják, hanem bepillantást engednek mesterségükbe is. Táncegyüttesek és zenekarok szürethez kapcsolódó mûsorokkal lépnek fel a rendezvény fesztiválszínpadán- mondta a kommunikációs tanácsadó.

A Dunakanyarban élõ népcsoportok is bemutatkoznak majd hagyományos és ma is eleven mesterségeikkel. Lesz többek között roma szegkovács, köszörûs és lomgyûjtõ, szlovák csipkeverõ, kályhamester, sváb bortermelõ vendéglõs és szerb ikonfestõ. Neves nemzetiségi mûvészeti egyesületek is fellépnek majd.Sporthírek